Binnenland
WNL

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: 'Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: 'Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen'

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma "de verkeerde afslag heeft genomen" door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op zijn woorden richting Jesse Klaver (GL-PvdA) en hemzelf. Dat zegt Paternotte daags na het incident in Sven op 1.

Baudet heeft Klaver woensdag na een debat bedreigd, schrijft Kamervoorzitter Bosma in een brief aan Baudet. Bosma riep Baudet op zich donderdagochtend bij hem te melden voor een gesprek. "Bedreigingen - nota bene in de plenaire zaal - kan ik niet tolereren." Baudet kwam bij dat gesprek niet opdagen, naar eigen zeggen omdat hij een kickboksles had.

Tijdens het debat, over een initiatiefwetsvoorstel van Forum om een raadgevend referendum te houden over de vraag of Nederland lid moet zijn van de Europese Unie, botste Baudet al met Klaver en Paternotte, toen die twee Kamerleden hem vroegen naar donaties aan de stichting die voorloper van zijn politieke partij is. "In elke andere situatie zou ik iemand op de bek slaan als je zoiets van mij denkt", zei Baudet. Op dat moment greep Bosma níét in.

"Ik heb eerder het idee dat hij het overdrachtelijk bedoelde in de zin van: je zou heel erg boos zijn op een derde persoon", zei Bosma. Paternotte vindt dat de Kamervoorzitter op dat moment verkeerd handelde. "Er zijn maatregelen die je kan nemen als er bedreigingen in het parlement plaatsvinden. Die moet je wel meteen nemen."

"Daar heeft de Kamervoorzitter niet voor gekozen, omdat hij dacht dat het niet zo serieus was. Maar na afloop zie je hoe het bedoeld was", zegt Paternotte, doelend op de tweede bedreiging van Baudet aan het adres van Klaver. "Baudet ging er gewoon mee door."

Paternotte gaat verder: "Ik vind dat Bosma de verkeerde afslag heeft genomen. Als er bedreigende taal wordt geuit over mensen op hun bek slaan, moet je meteen optreden", beklemtoont hij. "Je kan iemand het woord ontnemen en zo nodig schorsen. Dat zijn mogelijkheden die het Reglement van Orde biedt."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

Reglement van Orde

Op initiatief van Paternotte en CU-leider Mirjam Bikker is het Reglement van Orde vorig jaar uitgebreid, waardoor de Kamervoorzitter nu meer mogelijkheden heeft op te treden tegen dreigende taal. BBB-leider Caroline van der Plas vindt dat in gesprek met Bosma onderzocht moet worden of een schorsing van Baudet nog mogelijk is en op zijn plek zou zijn.

Paternotte steunt het voorstel van Van der Plas. "Op het moment dat Bosma niet besloot om in te grijpen, wist hij nog niet dat Baudet er na afloop mee door zou gaan. Ik vind dat Bosma de vrijheid heeft om terug te komen op zijn oordeel van gisteren."

Tot voor kort was het alleen mogelijk om een Kamerlid ter plekke een schorsing op te leggen. Het D66-Kamerlid benadrukt dat de wijziging in het Reglement van Orde mogelijk meer ruimte biedt. "Als Bosma nu zegt 'dit was een bedreiging', en ik denk dat iedereen dat kon zien, dan kan hij kijken naar de wijzigingen in het Reglement van Orde. Dat betekent het woord ontnemen of schorsen."

Hij noemt het "verstandig" als Bosma een schorsing van Baudet in overweging neemt.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie