Achtergrond
KRO-NCRV

'Voor ons is het mooi geweest' Oprichters stoppen met PO in actie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voor ons is het mooi geweest' Oprichters stoppen met PO in actie

De lerarenvakbond PO in actie begon in maart 2017 als een Facebookgroep van bezorgde docenten in het basisonderwijs maar groeide al snel uit tot een belangrijke speler in het onderwijsdebat. Met Thijs Rovers en Jan van de Ven als voornaamste gezichten.

"Het was een fulltime baan, naast onze eigen baan", zegt Van de Ven in Spraakmakers. Hij erkent dat het een tropenjaar was, niet alleen voor de twee leraren zelf. "We hebben zoveel gevraagd van mensen om ons heen dat het nu even klaar is."

PO in actie veranderde van een manifest op Facebook in een actiegroep en daarna zelfs in een vakbond. Dit was nodig om aan te kunnen schuiven bij de Cao-onderhandelingen vertelt Van de Ven. "We hebben een oproep geplaatst. Als er voor 31 december 2017 10.000 leden zijn dan gaan we voor jullie onderhandelen. Binnen anderhalve dag hadden we dat aantal binnen."

Toekomst vakbond onzeker

Van de Ven en Rovers hebben zich het afgelopen half jaar intensief bezig gehouden met die Cao-onderhandelingen. In juni was er een akkoord met daarin onder andere afspraken over salarisverhoging en een beter taakomschrijving van het beroep leraar.

Hoe het verder gaat met PO in actie is nog niet duidelijk. In september is er een algemene ledenvergadering, met maar één punt op de agenda: de toekomst van PO in actie. Dat kan volgens Van de Ven alle kanten op, van nieuwe bestuurders tot het opheffen van de vakbond. Dat is aan de leden. "Het is niet aan ons om de stekker er uit te trekken. Als iemand anders de kar wil trekken is dat ook prima. De Facebookgroep blijft sowieso bestaan en daar blijven we ook bijdrages aan leveren, maar wel in een lager versnellinkje."

Pop-up vakbond

Zelf ziet Van de Ven wel iets in een pop-up vakbond. Waarom zou je altijd nodig zijn? Econoom Frank Kalshoven vergelijkt het met soortgelijke initiatieven in de zorg. "Als het gaat om onderwerpen die bij de achterban breed leven, maar waar de echte vakbond blijkbaar onvoldoende voor elkaar krijgt dan kan zo’n pop-up bond voor de achterban goed werk doen."

Volgens Van de Ven is de erfenis van PO in actie dat er binnen de traditionele bonden nu ook meer beweging is. "Ter vergelijking, de vorige cao-onderhandelingen duurden 14 maanden en werden toen pas voorgelegd aan de achterban. Nu hebben we vier maanden overlegd. Kort, intensief, snel maar ook met veel communicatie met de achterban."

'Lekker terug die klas in'

Van de Ven kijkt dan ook tevreden terug op de afgelopen anderhalf jaar. "We hebben als PO in actie een doorslaggevende rol gespeeld, bij het loskrijgen van die 700 miljoen in het regeerakkoord, maar ook bij het herwaarderen van het beroep. Met als extra bijvangst dat het aantal nieuwe aanmeldingen op de PABO in de lift zit."

Van de Ven en Rovers treden op 1 oktober af. Dan komt de prioriteit weer bij de eigen klas te liggen. Van de Ven wil geen beroepsbestuurder worden maar "Lekker terug die klas in. Weer aan den lijve ondervinden waarom dit zo’n fantastisch vak is."

Ster advertentie
Ster advertentie