Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Japanse duizendknoop in je tuin? Gooi hem niet in de gft-bak

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Japanse duizendknoop in je tuin? Gooi hem niet in de gft-bak

De Japanse duizendknoop schiet weer flink de lucht in. Wat moet je doen als je die agressieve woekerplant in je tuin aantreft? Nieuws en Co vroeg het aan een deskundige.

Woekerplant mag niet in gft-bak

Terwijl sommige gemeenten de opmars van de duizendknoop met man en macht proberen te bestrijden, is het plantje doodleuk bij tuincentra en webshops te koop, zo berichtte het AD deze week. Wat moeten we daarvan denken? En wat is de beste methode om Japanse duizendknoop te bestrijden? Nieuws en Co sprak erover met Chris van Dijk, onderzoeker Plant en Milieu aan de Wageningen Universiteit.

Combinatie van methoden

Het is niet verboden de plant te verkopen, zegt Van Dijk, maar wel onverstandig. Als we hem aan de ene kant proberen te bestrijden en aan de andere kant gewoon kunnen kopen, is het een dweilen met de kraan open.

Er is niet één succesformule om de plant te bestrijden, vertelt de onderzoeker. Gemeenten boeken het meeste succes door een combinatie van methoden jarenlang vol te houden. En niks doen is volgens Van Dijk ook een optie. "Hoe meer je eraan gaat zitten trekken, plukken, graven, hoe groter de kans dat hij ergens anders weer terechtkomt."

Een agressieve woekeraar

De Japanse duizendknoop is de nachtmerrie van iedere gemeente. De exotische woekerplant groeit met een noodvaart dwars door asfalt, bruggen en funderingen heen en dringt op sommige plaatsen zelfs huizen binnen. Bij gebrek aan natuurlijke vijanden heeft de van oorsprong Aziatische plant hier vrij spel.

Niet bij het gft

Wat adviseert hij mensen die een paar duizendknoop-planten in de tuin hebben staan? Van Dijk: "Probeer die planten eruit te halen en zo zorgvuldig mogelijk uit te graven." Pas daarbij wel op dat er geen stukjes van de plant via je schoenen of kleding ergens anders terechtkomen, anders verspreid je de plant weer verder.

En nog iets belangrijks: voer de plantresten op de juiste manier af. "Dus niet in de gft-bak, maar echt met het restafval." Dan komt hij in een verbrandingsoven terecht en weet je tenminste zeker dat hij nergens anders meer de kop opsteekt.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Lees meer over de opmars van exotische plant- en diersoorten op NPO Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie