Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wie saboteert het herstel van de ozonlaag?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie saboteert het herstel van de ozonlaag?

Sinds kort neemt de uitstoot van een verboden stof die de ozonlaag aantast weer toe. Wetenschappers staan voor een raadsel: wie is die stiekeme vervuiler?

Iemand is het herstel van onze ozonlaag aan het saboteren

Door het gat in de ozonlaag komt er meer schadelijke uv-straling op aarde terecht. Het gebruik van cfk's – stoffen die de ozonlaag afbreken – is daarom al jarenlang wereldwijd verboden. En met succes: de ozonlaag begint zich te herstellen.

Toch is er nu een kink in de kabel: wetenschappers hebben ontdekt dat ergens ter wereld een bepaald type cfk weer op grote schaal geproduceerd en gebruikt wordt. Het lijkt er dus op dat er iemand bezig is met een illegale activiteit, maar geen enkel land heeft de productie aan de VN gemeld.

Ergens in Zuidoost-Azië

Welke gevolgen heeft dat voor onze ozonlaag en onszelf? En is het mogelijk de dader te identificeren en stoppen? Nieuws en Co vroeg het aan Guus Velders, hoogleraar luchtkwaliteit en klimaatinteracties aan de Universiteit Utrecht en onderzoeker bij het RIVM.

Als de cfk-uitstoot nog verder toeneemt, kan dat het herstel van de ozonlaag duidelijk vertragen, zegt Velders. Vooral het feit dat we niet weten waar de uitstoot vandaan komt, is zorgwekkend. Op basis van de meetgegevens vermoeden de onderzoekers dat de mysterieuze vervuiler zich ergens in Zuidoost-Azië bevindt. Maar, zegt de hoogleraar, “wil je dat nauwkeurig kunnen plaatsen, dan moet je metingen ter plekke gaan doen.”

Extra uv-straling

De ozonlaag is nog niet hersteld, benadrukt Velders. “We zitten nog steeds met een aangetaste ozonlaag. Hij is bijvoorbeeld op onze breedtegraad 3 tot 5 procent dunner dan hij zou moeten zijn. En dat betekent dat je extra uv-straling krijgt hier.” En zoals we weten kan dat allerlei nare gevolgen hebben: van huidkanker tot oogbeschadigingen en het minder goed groeien van gewassen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie