Wetenschap & Techniek

Baby’s kunnen niet praten, maar wel redeneren

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Baby’s kunnen niet praten, maar wel redeneren

[NTR] Jonge kinderen begrijpen misschien wel meer dan je zou denken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ze al logisch kunnen nadenken voordat ze leren praten.

Voor veel ouders is het een million dollar question: wat gaat er om in het hoofd van mijn kind? Behalve lachen, huilen en wat onverstaanbaar gebrabbel hebben baby’s weinig instrumenten om zich uit te drukken. Toch lijkt het erop dat er achter die schattige oogjes meer schuilgaat dan we tot nu toe dachten.

Wetenschappers onderzochten kinderen van 12 en 19 maanden oud, die nog niet of nauwelijks konden praten. Ze lieten de baby's een animatie zien en bestudeerden vervolgens hun oogbewegingen. Daaruit bleek dat ze in staat waren tot heel basale redeneringen, van het type ‘als alleen of A of B waar kan zijn, en A is niet waar, dan moet B waar zijn’.

Dino of bloem?

De baby’s kregen animaties voorgeschoteld waarin een bloem en een dinosaurus te zien zijn. Op een gegeven moment schuift er een muurtje voor de twee objecten en wordt een van de twee afgevoerd in een bakje. Daarna schuift de muur weer weg en is het overgebleven object te zien. Als de dino is overgebleven, zou je door logisch redeneren verwachten dat de bloem in het bakje zit, en andersom. Maar is dat ook wat baby’s verwachten? Jazeker, blijkt uit het experiment. Als hetzelfde object dat vanachter de muur is verschenen vervolgens ook in het bakje blijkt te zitten, blijven kinderen er langer naar kijken. Dat geeft aan dat ze in de gaten hebben dat er iets niet helemaal klopt, schrijven de onderzoekers.

De uitkomsten van het onderzoek zijn op meerdere vlakken interessant. Ze geven ons niet alleen meer inzicht in het brein van jonge kinderen, maar zeggen ook iets over hoe taal en logica zich tot elkaar verhouden. Lang dachten we dat de mens taal nodig heeft om logisch te redeneren, maar deze studie laat zien dat dat weleens anders kan liggen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie