Wetenschap & Techniek

Overgewicht is een complex probleem: 'kent veel verschillende oorzaken'

foto: 123rffoto: 123rf
  1. Nieuwschevron right
  2. Overgewicht is een complex probleem: 'kent veel verschillende oorzaken'

Ongeveer de helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar, vaak al sinds hun kindertijd. Amsterdamse onderzoekers ontwikkelden een nieuw model om overgewicht bij kinderen aan te pakken.

Overgewicht zet kinderen op achterstand, weten we uit onderzoek. Het vergroot de kans dat ze gepest worden en dat ze later gezondheidsproblemen krijgen. Ook hebben mensen die te zwaar zijn minder goede kansen op de arbeidsmarkt en vinden ze minder snel een partner.

Reden genoeg dus om te proberen overgewicht bij kinderen terug te dringen. De laatste jaren wordt daar al veel aan gedaan, maar het kan nog beter, zegt Jutka Halberstadt, universitair docent kinderobesitas aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen met collega’s ontwikkelde ze een model dat gemeenten helpt de zorg voor kinderen met overgewicht beter te regelen.

Veel verschillende oorzaken

Overgewicht is een ingewikkeld probleem, benadrukt Halberstadt, en dat maakt het moeilijk op te lossen. "We noemen overgewicht en obesitas ook wel een wicked problem, een ‘gemeen probleem’, omdat het zo complex is. Het heeft vaak heel veel verschillende oorzaken, die ook nog eens met elkaar samenhangen. Het gaat om de biologie en psychologie van een kind, en de omgeving waarin het kind woont. En al die verschillende factoren werken ook weer op elkaar in en versterken elkaar."

Wie doet wat?

Door die complexiteit zijn bij de aanpak van obesitas veel verschillende partijen betrokken. Vaak is daarbij nog niet helemaal duidelijk welke hulpverlener welke rol heeft, en wie het allemaal moet betalen. Het nieuwe model moet daar verandering in brengen, zodat gemeenten de zorg voor kinderen met obesitas beter kunnen organiseren.

Halberstadt was te gast bij Nieuws en Co, waar ze over het model vertelde. Beluister het gesprek hier:

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie