Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Nieuwe Nederlandse techniek voor het 3D-printen van biomaterialen

foto: Universiteit Twentefoto: Universiteit Twente
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Nederlandse techniek voor het 3D-printen van biomaterialen

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee ze biomaterialen stukken efficiënter fabriceren.

Biomaterialen zijn kunstmatige materialen die je op een veilige manier in het lichaam plaatst. Dat maakt ze erg handig voor allerlei geneeskundige doeleinden, zoals implantaten, stamceltherapie of het toedienen van medicijnen.

De structuur van een spons

Vaak kost het maken van die materialen veel tijd en gebeurt het op een omslachtige manier. Maar onderzoekers van de Universiteit Twente hebben nu een nieuwe, veelbelovende techniek uitgevonden. En daarmee produceren ze de biomaterialen veel sneller en efficiënter.

Verslaggever Marc-Robin Visscher van Nieuws en Co nam een kijkje in het lab en vroeg aan biomedisch ingenieur Tom Kamperman hoe de nieuwe techniek precies werkt.

Nieuwe Nederlandse techniek fabriceert 3D-biomaterialen stukken sneller

"Nieuw aan de techniek is dat we nu modulair kunnen printen, met bouwblokjes”, legt onderzoeker Kamperman uit. Met die werkwijze maak je materialen die een beetje de structuur hebben van een spons, net als het weefsel in ons lichaam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Door cellen in de bouwblokjes te stoppen, is het mogelijk stukjes weefsel produceren. Tussen de bouwblokjes zit altijd wat ruimte – vergelijk het met een ballenbak – en die zijn te gebruiken om er bijvoorbeeld bloedvaatjes in te laten groeien.

Van een dag naar een paar minuten

Het was al mogelijk om bouwblokjes te maken, maar tot nu toe gebeurde dat met andere, veel tragere technieken, vertelt Kamperman. “Je moet je voorstellen, dan moet je langer dan een dag wachten totdat je voldoende materiaal hebt om bijvoorbeeld een wond op te kunnen vullen. Met de nieuwe techniek kunnen we dat in een aantal minuten.”

Er zijn allerlei toepassingen denkbaar, van het toedienen van medicijnen via 3D-geprinte weefsels tot het verbeteren van stamceltherapie. “Door een stamcel in te kapselen in zo’n bouwblokje, blijft hij veel langer op de plaats van injectie en heb je dus een betere therapeutische werking”, aldus Kamperman.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie