Wetenschap & Techniek

Leids ziekenhuis laat medicijnen afstemmen op het dna van patiënten

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Leids ziekenhuis laat medicijnen afstemmen op het dna van patiënten

[NTR] Je medicijndosis laten bepalen aan de hand van je genetische informatie? Binnenkort kan dat. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Nederlandse ziekenhuis dna-informatie delen met de huisarts en de apotheker van patiënten.

Volgens het ziekenhuis kunnen medicijnbehandelingen daardoor een stuk beter worden afgestemd op individuele patiënten. Hoe het lichaam medicijnen afbreekt, verschilt namelijk per persoon.

Hoe werkt dat delen van dna-informatie in de praktijk? Nieuws en Co praatte daarover met Jesse Swen, LUMC-ziekenhuisapotheker en universitair hoofddocent Farmacogenetica.

Leids ziekenhuis laat apothekers medicijnen op je dna afstemmen

Patiënten zijn niet verplicht hun dna-informatie te delen, benadrukt het LUMC. Het gaat ook alleen om mensen van wie het ziekenhuis het dna toch al om medische redenen in kaart brengt. Bij zo’n onderzoek verkrijgt het ziekenhuis ook informatie over genen die mede bepalen hoe snel het lichaam medicijnen afbreekt. “We geven onze patiënten nu de optie om deze informatie in het elektronisch patiëntendossier te laten zetten”, vertelt LUMC-ziekenhuisapotheker Jesse Swen, “zodat de dokter en apotheker dit kunnen gebruiken.”

Veel lagere dosis nodig

Die dna-informatie kan heel waardevol zijn bij het voorschrijven van medicijnen. We weten bijvoorbeeld dat 5 tot 10 procent van de Nederlanders het veelgebruikte antidepressivum nortriptyline slecht afbreekt. Bij zo iemand moet de dosis flink omlaag, omdat er anders vervelende bijwerkingen kunnen ontstaan. Swen: “Door bij het voorschrijven en afleveren van geneesmiddelen rekening te houden met genetische varianten, kunnen we die medicijnbehandelingen individualiseren.”

Informatie wordt niet met iedereen gedeeld

Maar hoe zit het met privacy? Kan straks elke arts en apotheker zomaar je genetische informatie bekijken? Op dit moment is dat zeker niet zo, zegt Swen. “Na toestemming van de patiënt delen we de informatie met de huisarts en apotheker van die patiënt. Maar als de patiënt bijvoorbeeld tijdens een vakantie naar een andere huisarts of apotheek gaat, zal hij die informatie zelf met hen moeten delen.”

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie