Wetenschap & Techniek
NOSNTR

KNAW: wetenschap moet vaker in de herhaling

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. KNAW: wetenschap moet vaker in de herhaling

Wetenschappelijke studies moeten vaker opnieuw worden gedaan. Niet alleen wetenschappers, maar ook financiers en wetenschappelijke tijdschriften moeten zich daar hard voor maken. Dat adviseert de KNAW vandaag in een rapport.

Een wetenschappelijke studie is pas betrouwbaar als het resultaat hetzelfde blijft als je de studie overnieuw doet. Twee plus twee is altijd vier, daarom kun je op de wiskunde vertrouwen. Maar in de psychologie en sommige medische wetenschappen is dat een ander verhaal, werd de afgelopen jaren duidelijk. In sommige gevallen leverde ruim de helft van de studies bij herhaling niet hetzelfde resultaat op.

Deze replicatiecrisis, zoals het fenomeen is gaan heten, houdt de wetenschappen danig bezig. Toch wordt nog steeds maar een fractie van alle studies herhaald. Vandaar dat een commissie van het wetenschappelijke adviesorgaan KNAW nogmaals op het belang van herhaalonderzoek wijst.

In Nieuws en Co schoven vanmiddag twee experts aan om over dit onderwerp te praten: Johan Mackenbach, hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg, en psycholoog Daniël Lakens.

Wetenschappelijk onderzoek moet beter én vaker worden herhaald

Samen overnieuw

De commissie benadrukt dat wetenschappers, universiteiten, financiers en wetenschappelijke tijdschriften de handen ineen moeten slaan om het uitvoeren van replicatieonderzoek eenvoudiger te maken. Financiers moeten er geld voor vrijmaken, wetenschappers moeten elkaar er bij helpen, en instellingen moet het meer waarderen.

Dat moet ertoe leiden dat onderzoek beter wordt, de resultaten beter worden gerapporteerd en minder geld wordt verspild.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie