Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waarom je genoeg met je ogen moet knipperen

foto: tookapic/ccfoto: tookapic/cc
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je genoeg met je ogen moet knipperen

Steeds meer mensen krijgen last van droge ogen, een aandoening die permanente oogschade kan veroorzaken. Wetenschappers slaan de handen nu ineen om het probleem aan te pakken.

Rode ogen, jeukende ogen, het gevoel dat er iets in je oog zit... Het kan allemaal het gevolg zijn van te droge ogen. En wie daar eenmaal last van heeft komt er vaak moeilijk vanaf. In Antwerpen is nu een groep wetenschappers bij elkaar die de komende vier jaar zoekt naar een nieuwe behandelingen voor droge ogen, mede dankzij een subsidie van drie miljoen euro van de Europese Unie.

Nieuws en Co sprak met Koen Augustyns, hoogleraar medicinale scheikunde aan de Universiteit Antwerpen en coördinator van het project:

Grootschalig onderzoek naar nieuw medicijn tegen droge ogen

Droge ogen zijn niet alleen oncomfortabel, ze kunnen ook leiden tot ontstekingen en daardoor oogschade. Vijf tot tien procent van alle mensen krijgt er op enig moment last van. Een van de oorzaken is het toenemend schermgebruik, of dat nu de tv, laptop, of mobiele telefoon. Zodra je naar een scherm kijkt, ga je namelijk minder met je ogen knipperen. "En knipperen is het signaal voor het oog om meer traanvocht te produceren", legt Augustyns uit.

Ook airconditioning en luchtverontreiniging hebben een uitdrogend effect op de ogen. Daarnaast hebben vrouwen en oudere mensen vaker last van droge ogen, onder meer door hormonale veranderingen.

Op zoek naar een betere oplossing

Oogdruppels kunnen kortstondig helpen, maar bestrijden slechts het symptoom en lossen het probleem daardoor niet op. De wetenschappers zetten de komende vier jaar in op verschillende manieren om het probleem aan te pakken. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld nieuwe stoffen die in het oog aangebracht kunnen worden, al dan niet voor langere tijd. Ook gaan ze op zoek naar manieren om de aandoening al in een vroeger stadium te kunnen detecteren.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie