Wetenschap & Techniek
NOSNTR

De grootste vissen in zee zijn meisjes

foto: pxfuelfoto: pxfuel
  1. Nieuwschevron right
  2. De grootste vissen in zee zijn meisjes

Vrouwtjeswalvishaaien worden veel groter dan de mannetjes, blijkt nu voor het eerst uit een tien jaar lange studie. En daar is een goeie reden voor: ze kunnen zwanger worden van wel driehonderd babywalvishaaitjes tegelijk.

De mannetjes groeien in hun jonge jaren veel sneller dan de vrouwtjes, maar die groei stokt als ze acht tot negen meter lang zijn. De vrouwtjes groeien langzamer, met zo'n 20 tot 30 centimeter per jaar, maar worden gemiddeld zo'n veertien meter lang. Er zitten zelfs exemplaren van achttien meter tussen. Ter vergelijking: dat is de lengte van een harmonicabus, stelt onderzoeker Mark Meekan.

Gefilmd in stereo

De Australiër legde samen met zijn collega's in de loop van de jaren 54 walvishaaien vast met behulp van stereo-videocamera's. Door de beelden van de twee afzonderlijke camera's met elkaar te vergelijken, kan de lengte van de zeedieren heel precies worden vastgesteld. Ze filmden de vissen op verschillende momenten, om een beeld van hun groei te kunnen krijgen. De studie is gepubliceerd in Frontiers of Marine Science.

Het interview aan het begin is in het Engels, maar vanaf 1.40 minuten zie je prachtige beelden van de onderzochte walvishaaien. Credit: AIMS

Volgens Meekan is het voor het eerst dat is aangetoond dat er groeiverschillen zijn tussen de mannetjes- en de vrouwtjeswalvishaaien. Hij denkt dat er een goede reden is voor de grote omvang van de vrouwtjes. "De enige zwangere walvishaai die ooit is gevonden had 300 jonkies in haar lichaam", vertelt Meekan in het persbericht.

Enorm groot, maar ook kwetsbaar

Dat kan een verklaring zijn voor het feit dat de vrouwtjes zo groot zijn. De meeste haaien zijn zwanger van hooguit twee tot twaalf jonkies. De lange tijd die het duurt voor een vrouwtjeswalvishaai volgroeid is, maakt de dieren ook kwetsbaar vanuit conservatie-oogpunt, benadrukken de onderzoekers.

De enorme walvishaaien zijn voor het westen van Australië een ware trekpleister. Veel mensen willen graag met de dieren zwemmen bij de Ningaloo rif. Dat toerisme brengt elk jaar 24 miljoen dollar in het laatje. Walvishaaien zijn niet gevaarlijk voor de mens, ze eten voornamelijk plankton en kleine visjes.

Luister ook:

Beschermingsstrategie voor haaien en roggen in de maak

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie