Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Maakte zeebanket de Neanderthalers slimmer?

foto: João Zilhãofoto: João Zilhão
  1. Nieuwschevron right
  2. Maakte zeebanket de Neanderthalers slimmer?

Neanderthalers aten een kleine 100.000 jaar geleden al vis, mosselen en andere zeedieren. Dat dieet, rijk aan omega-3 vetzuren, zou wel eens een bijdrage kunnen hebben geleverd aan de aanzienlijke intelligentie van de - ooit voor dom gehouden - Neanderthalers.

Het is het eerste bewijs dat Neanderthalers zich tegoed deden aan zeebanket. De onderzoekers vonden de resten van zeevoedsel, zoals graten en visbotjes, in de Portugese grot Figueira Brava, die destijds werd gebruikt door Neanderthalers. De lagen die over het afval heen zaten, bleken tussen de 86.000 en 106.000 jaar oud.

De resten wijzen erop dat de voeding behalve uit mosselen, schaaldieren en vis ook bestond uit zeezoogdieren als zeehonden en dolfijnen. Voedsel uit de zee is veelal rijk aan omega-3 vetzuren, die de ontwikkeling van hersenweefsel stimuleren.

Begin van menselijke cultuur

Veel wetenschappers gaan ervan dat de verre voorouders van de moderne mens in Afrika hun cognitieve vaardigheden mede konden ontwikkelen dankzij het eten van vis. Mede daardoor kon een cultuur ontstaan waarin mensen zich symbolisch uitdrukten, bijvoorbeeld met kleurstoffen op het lichaam en het decoreren van spullen, legt onderzoeker Dirk Hoffman uit in Science. Zulk gedrag wijst op het vermogen tot abstract denken en het communiceren in abstracte symbolen.

Maar als dat geldt voor de verre voorouders van de moderne mens, zou dat dus ook moeten gelden voor de Neanderthalers (die overigens voor een klein deel ook onze voorouders zijn), blijkt uit deze vondst. Andere vondsten wijzen inderdaad in die richting. Zo zijn er eerder al grotschilderingen van Neanderthalers gevonden van zo'n 65.000 jaar oud, net als geschilderde en bewerkte schelpen.

Zijn deze stokjes het bewijs dat Neanderthalers vuur konden maken?

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie