Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Waar hebben kinderen met oorlogstrauma’s behoefte aan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar hebben kinderen met oorlogstrauma’s behoefte aan?

Kinderen met een oorlogstrauma hebben psychische hulp nodig, maar welke aanpak werkt het best? Eigenlijk is daar nog maar weinig over bekend. Het onderzoek van bijzonder hoogleraar Mark Jordans, die vandaag zijn oratie uitspreekt, moet daar verandering in brengen.

Onderzoek naar beste hulpverlening voor kinderen met oorlogstrauma


Wereldwijd groeien 420 miljoen kinderen op in gebieden met oorlog en geweld. Vaak heeft dat een enorme impact op hun psychische gezondheid, maar op dat vlak is lang niet altijd hulp voorhanden. "Vaak is er vooral aandacht voor de directe levensbehoeften," vertelt hoogleraar Mark Jordans in Nieuws en Co, "terwijl er net zo veel behoefte is aan psychosociale ondersteuning."

Muziek en beweging

Jordans' leerstoel Global Child and Adolescent Mental Health aan de Universiteit van Amsterdam wordt mogelijk gemaakt door War Child. Die organisatie helpt niet alleen kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra bij het verwerken van hun oorlogstrauma’s, maar is ook in veel oorlogsgebieden actief. Met behulp van onder andere muziek, spel en beweging bieden ze kinderen psychosociale steun.

Jordans gaat wetenschappelijk onderzoek doen naar het werk dat War Child doet, vertelt hij. Welke aanpak is nou het meest effectief, en hoe kunnen hulpverleners de beste psychologische zorg bieden? Uit wetenschappelijk onderzoek weten we daar eigenlijk nog maar weinig over.

Miljoenen kinderen bereiken

Een ander belangrijk doel van het onderzoek is uit te vinden hoe de meest effectieve methodes uiteindelijk op grootschalig kunnen worden toegepast. Jordans: "Als het werkt, hoe ga je het dan op grote schaal uitvoeren, zodat je niet honderden of duizenden kinderen kunt bereiken, maar honderdduizenden, miljoenen kinderen die daar behoefte aan hebben?"

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie