Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Software voorspelt je kans op sterven. Hoe dan?

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Software voorspelt je kans op sterven. Hoe dan?

Kunstmatige intelligentie kan op basis van een hartfilmpje voorspellen wie een verhoogd risico op overlijden heeft, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Ook als die filmpjes er schijnbaar normaal uit zien. Doktoren staan voor een raadsel.

De slimme software nam 1,77 miljoen hartfilmpjes van 400.000 mensen onder de loep, en bleek vervolgens in staat om behoorlijk accuraat te voorspellen wie nog minder dan een jaar te leven had. Dat schrijft het Britse wetenschapsblad New Scientist.

Nu zijn artsen in veel gevallen ook in staat om risicofactoren te herkennen op een hartfilmpje. Maar de software bleek ook risico's te herkennen op filmpjes die er voor het oog van een arts normaal uit zagen. Dat wijst erop dat de kunstmatige intelligentie dingen ziet die een mens niet kan zien - of die de meeste artsen negeren omdat ze er normaal uit zien.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leren van software

Dat kan betekenen dat we dingen van de software kunnen leren die artsen misschien al decennialang verkeerd interpreteren, zegt een bij het onderzoek betrokken gezondheidsdeskundige.

De resultaten van dit onderzoek worden aankomend weekend gepresenteerd op Dallas, en zijn gebaseerd op historische data. De volgende stap is nu om te kijken hoe effectief het algoritme is in klinische studies, zodat patiƫnten er daadwerkelijk van zouden kunnen profiteren.

Hoe ontstaat innovatie?

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie