Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Kunnen we leven op de maan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we leven op de maan?

"Technisch gezien, ja", zegt Angelo Vermeulen, ruimtevaartonderzoeker bij de TU Delft in het NPO Radio 1 programma 1 op 1. "Alle concepten liggen klaar." Het is vooral een centenkwestie. Het budget voor de ruimtevaart is tien keer zo laag als in de jaren '60.

Leven op de maan is niet makkelijk, maar technisch gezien kan het, stelt Vermeulen. Het is er of bloedheet, of stervenskoud. Astronauten staan bloot aan verschillende soorten straling en er is de constante dreiging van micrometeorieten. En dan is er ook nog eens tien keer zo weinig geld als toen Neil Armstrong zijn beroemde voetafdruk op het maanoppervlak drukte.

Onder de grond

Hoe moeten we ons een leven op de maan dan voorstellen? "Vergeet die mooie serres op de maan, met prachtige oplichtende planten. Je zult onder de grond moeten leven, vanwege de straling", zegt Vermeulen. Je zult eerst een soort architectuur moeten opbouwen op de maan, "bijvoorbeeld door maangrond bovenop een opblaasbare habitat te leggen".

"En je moet lokale grondstoffen gebruiken", zegt Vermeulen. "De maan heeft grote wateroppervlakken. Op beide polen is veel waterijs. Daar kun je water en zuurstof van maken. Dat kan gebruikt worden om voedsel te kweken." En je kunt voedsel kweken met het afval van de mens. "Alle zweet, alles wat uit de toiletten komt, alle CO2 die je uitademt, zijn voedingsstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden."

"Voedsel kun je kweken op de maan in ondergrondse kweekkamers. De biosfeer die je daar vormt kan alleen met een beperkt aantal soorten planten en dieren, blijkt uit experimenten", vertelt Vermeulen. Hij tempert overigens de verwachtingen dat 'we', de mens, over vijf jaar weer op de maan staat. "Dat zie ik niet gebeuren. En Mars is ook zeker nog dertig jaar weg."

Kunnen we leven op de maan? ‘Technisch, ja’

Vier maanden op vulkaan

Dan is er ook nog eens het psychologische effect op de mens. Lange tijd doorbrengen met een select groepje mensen op een asgrauwe plek, hoe gezond is dat? Vermeulen heeft zelf, als gezagvoerder, in experimentele sfeer met 'ruimtebewoners', vier maanden op een vulkaan op Hawaï gezeten.

Als commandant vond hij het moeilijkste om de groep bij elkaar houden. "Het permanent openhouden van alle communicatie is echt cruciaal, ben ik achter gekomen."

‘Mars doel bemande ruimtevaart’

Maar de maan is niet genoeg. De mens wil verder. "Mars is het uiteindelijke doel van de bemande ruimtevaart", zegt Vermeulen. "Er moet geïnvesteerd worden in transport. Nu duurt het 6 tot 9 maanden om er te komen, dat moet veel sneller. En we moeten nog meer te weten komen over de effecten van de ‘diepe ruimte’ op astronauten."

Ster advertentie
Ster advertentie