Wetenschap & Techniek
NTR

Jongeren in achterstandswijken voelen juist veel binding met hun buurt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren in achterstandswijken voelen juist veel binding met hun buurt

Het speeltuintje om de hoek, je lokale supermarkt of gewoon thuis op de bank, waar kun je het meest jezelf zijn? Patricia Wijntuin promoveerde aan de Radboud Universiteit met haar onderzoek naar verbinding tussen jongeren en de buurt waarin ze wonen. Hoe ervaren Marokkaans-Nederlandse jongeren het wonen in wijken als Kanaleneiland, die een slechte reputatie hebben?

Voel jij je thuis in je buurt? Onderzoek naar buurtbinding van Nederlands-Marokaanse jongeren


Patricia Wijntuin kan zich ontzettend ergeren aan de berichtgeving over wijken als Kanaleneiland, vertelt ze in nachtprogramma Focus. Ze woont er zelf niet ver vandaan, en vindt het achteloos dat kranten schrijven over misdrijven alsof die daar aan de orde van de dag zijn. Dat heeft namelijk ook impact op de bewoners van de buurt.

Wijntuin: "Er was een jongen die zei 'Het maakt toch niet zoveel uit wat ik tegen je zeg, want je wilt toch alleen de negatieve dingen horen. Je bent of van de media of van de politie.'" Als je voelt dat je onderdeel bent van de buurt, en de buurt van jou, is die stigmatisering van de buurt erg pijnlijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hangen in de buurt is waardevol

Ook leeft er het idee dat jongeren in 'achterstandswijken' geen binding voelen met de buurt. Wijntuin gelooft het tegendeel: "Voor jongeren is de buurt vaak een van de weinige plekken die zij goed kennen, omdat zij daar geboren en getogen zijn en zich daar thuis voelen." Hun gevoel van identiteit gaat vaak hand in hand met hun woonplek.

Voor jongens blijkt het hangen in de buurt, op een bankje of in een speeltuin, erg waardevol te zijn. Jongeren zoeken plekken in de buurt waar zij hun individualiteit kunnen uiten en waar ze kunnen experimenteren met wie ze zijn. Wijntuin ondervond ook dat Marokkaans-Nederlandse meisjes veel waarde hechten aan hun tijd buitenshuis, in de buurt, omdat ze dan vrij kunnen praten over dingen die in hun gezin als taboe worden gezien.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie