Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Grote farmaceut investeert tientallen miljoenen in onderzoek naar CRISPR

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote farmaceut investeert tientallen miljoenen in onderzoek naar CRISPR

Farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline steekt 67 miljoen dollar in onderzoek met CRISPR-Cas, een revolutionaire techniek waarmee wetenschappers heel precies in ons DNA kunnen knippen en plakken.

Voor farmaceutische bedrijven is investeren in deze techniek een logische stap, zegt Peter Bertens, senior beleidsadviseur bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, in Nieuws en Co. "CRISPR-Cas is een methode die ertoe zal leiden dat we veel sneller geneesmiddelen kunnen ontwikkelen dan op dit moment."

Met behulp van CRISPR kunnen farmaceuten bijvoorbeeld ziektes nabootsen en leren wat er gebeurt als ze bepaalde stukken DNA aan- of uitzetten. Ook kan CRISPR de basis zijn van nieuwe therapieën, legt Bertens uit, waarbij cellen worden aangepast in de fabriek en vervolgens gebruikt om patiënten mee te behandelen.

Wat is CRISPR?

Met CRISPR (ook bekend als CRISPR-Cas) kan DNA gemodificeerd worden met ongekende precisie. De techniek maakt het mogelijk om ongewenste genen kapot te knippen en te vervangen door een gewenst exemplaar. De mogelijkheden lijken enorm: van het bestrijden van malaria tot het creëren van varkens zo klein als een chihuahua. Meer daarover lees je op NPO Focus.

Geen designerbaby’s

Hoe zit het eigenlijk met ethische grenzen? In China werden vorig jaar al menselijke embryo’s bewerkt met behulp van CRISPR. Maar hier zou dat niet kunnen, zegt Bertens. "In Nederland is heel erg duidelijk dat we niet met embryo’s mogen werken. Dat is in Nederland gewoon verboden, en dat doen bedrijven ook niet."

Het zal trouwens nog wel even duren voordat de investering leidt tot nieuwe geneesmiddelen, want het gemiddelde ontwikkeltraject van geneesmiddelen duurt zo’n 12 tot 14 jaar.

GlaxoSmithKline investeert 67 miljoen dollar in CRISPR


NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie