Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Waarom zijn minder vrouwen toponderzoeker?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn minder vrouwen toponderzoeker?

Vrouwen in de wetenschap doen minder vaak onderzoek dan hun mannelijke collega's. Moeder worden levert vaak problemen op voor de carrière van vrouwelijke hoogleraren. Dat kan anders, vindt Saskia Lindhoud, docent aan de Universiteit Twente. Ze vertelt erover in Radio EenVandaag.

Vrouwen op de universiteit geven vaker les dan hun mannelijke collega's, en doen dus minder vaak onderzoek. Ze worden daardoor ook minder snel toponderzoeker. Dat blijkt uit onderzoek van het Landelijke Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren.

Een beurs krijgen

Lindhoud kan wel verklaren waarom vrouwen moeilijker aan een onderzoek beginnen. "Wil je een beurs krijgen voor onderzoek, dan moet je een goed cv hebben, veel publicaties hebben en geciteerd worden. Als je er een tijdje uit bent geweest, dan tellen die publicaties niet door. Dat gat wordt niet opgevangen." De belangrijkste oorzaak van zo'n gat in je cv? Kinderen. "Het systeem van subsidiebeoordeling werkt het onderscheid in de hand", zegt Lindhoud. "Na een PhD moet je zelf op zoek naar onderzoeksgelden en dat is vaak ook het moment dat er kinderen komen."

Het zorgt ervoor dat vrouwen sneller afhaken. Toch presteren vrouwen al jarenlang beter dan mannen in het onderwijs. Het percentage vrouwelijke afstudeerders ligt ruim boven de 50 procent. "Ergens raken we ze kwijt. Het aandeel vrouwen neemt in elke opeenvolgende functiecategorie drastisch af."

Goede ideeën belonen

Nederland staat daarmee ergens onderaan in de lijst van EU-landen, als het gaat om het aandeel vrouwelijke onderzoekers in universitaire topposities. "Daar wordt bij het beoordelen van beurzen meer gekeken naar het idee voor dat onderzoek en niet naar iemands cv."

Zo'n oplossing ziet Lindhoud ook voor Nederland. "Het vernieuwende van het idee zou veel meer waarde moeten krijgen dan het cv van de aanvrager." Beurzen zouden er ook juist voor bepaalde groepen moeten zijn. "Bijvoorbeeld voor mensen die extra flexibiliteit nodig hebben, voor ouderschap, ziekte of mantelzorg."

De Optimist: Saskia Lindhout over vrouwen op de universiteit

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie