Wetenschap & Techniek
NOSNTR

De film First Man: spectaculair én realistisch

foto: nasafoto: nasa
  1. Nieuwschevron right
  2. De film First Man: spectaculair én realistisch

De nieuwe film First man is een spectaculaire film over de eerste bemande missie naar de maan. En ook nog realistisch, zegt maanonderzoeker Edgar Steenstra. Hij bezocht een voorpremière en kon geen enkel punt ontdekken waarvan hij dacht: dat is niet correct.

De film is van de hand van Damien Chazelle, die ook La La Land regisseerde. Met die film deelt First Man ook zijn hoofdrolspeler: Ryan Gosling. Dat zal voor sommige mensen genoeg reden zijn om de film te bezoeken, maar voor wetenschappers is het helemaal een feestje: “Ik ben dolenthousiast en geïnspireerd als maanonderzoeker”, aldus Steenstra. “Het is een eerlijke film, je ziet de hardheid van de ruimterace, met diverse dodelijke ongelukken. Een hele gave film.”

En wetenschappelijk verantwoord dus. “Het is gebaseerd op de biografie van Neil Armstrong (de eerste man op de maan, red.), het is heel accuraat.” Daarnaast geeft de film ook een uniek beeld van het maanlandschap. “Er is tot nu toe eigenlijk verrassend weinig filmmateriaal getoond van hoe het maanoppervlak er uitziet. Je ziet de enorme kraters en bergwanden, waarvan mensen misschien denken dat ze maar een paar meter diep zijn, maar dat zijn echt Mount Everest-structuren.”

Dat laatste kun je gerust letterlijk nemen: het hoogteverschil tussen sommige kraterbodems en het hoogste punt bedraagt meer dan 10 kilometer.

Het ontstaan van de maan

Het onderzoek van Steenstra zou niet mogelijk zijn geweest zonder de maanmissies. Hij onderzoekt maanstenen. Hij gebruikt daarvoor geen echte maanstenen – die zijn simpelweg te duur – maar maakt ze met behulp van chemische poeders zo precies mogelijk na. Vervolgens plaatst hij ze onder hoge druk. Dat levert informatie op over het ontstaan van de stenen, en daarmee het ontstaan van de maan.

Over dat ontstaan lijkt het laatste woord nog niet gesproken. Sommige wetenschappers denken dat de maan is ontstaan door een botsing tussen de aarde en een ander hemellichaam. Maar, aldus Steenstra, "de maan vertoont chemisch gezien heel veel gelijkenissen met de stenen mantel van de aarde. Dus er zijn ook theorieën dat er een explosie in het binnenste van de aarde is geweest, en dat er toen delen van het aardoppervlak de ruimte in zijn geschoten". Een van die brokstukken zou zich niet aan de zwaartekracht van de aarde hebben kunnen onttrekken, en onze maan zijn geworden.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie