Wetenschap & Techniek
NTR

Vrachtwagenchauffeurs willen graag gezonder leven

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrachtwagenchauffeurs willen graag gezonder leven

Voor vrachtwagenchauffeurs is het lastig om er een gezonde leefstijl op na te houden, hoewel ze dat wel graag zouden willen. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. Promovenda Anniek Boeijinga vertelde erover in nachtprogramma Focus.

Chauffeurs

Vrachtwagenchauffeurs staan niet echt bekend om hun gezonde leefstijl. Je denkt eerder aan een buik en een bal gehakt dan aan sportende chauffeurs met gezonde salades. Vaak wordt aangenomen dat die ongezonde gewoonten te maken heeft met een gebrek aan kennis en motivatie, vertelt Boeijinga, maar dat is onterecht. Veel van de chauffeurs die ze voor haar onderzoek sprak, gaven juist aan dat ze graag gezonder willen leven.

Geen tijd voor een blokje om

Dat dat vaak niet lukt, zegt de promovenda, heeft veel te maken met hun werkomstandigheden. De chauffeurs hebben onregelmatige werktijden en zijn afhankelijk van de faciliteiten onderweg.

Om met eigen ogen te zien wat het werk van vrachtwagenchauffeurs precies inhoudt, reed Boeijinga ook met ze mee. Van tevoren dacht ze dat het tijdens zo’n rit niet zo moeilijk zou zijn om tussendoor af en toe een blokje om te lopen. “Maar toen ik even meereed, was me al snel duidelijk dat dat misschien op papier kan, maar dat het feit dat de wagen stilstaat echt niet betekent dat de chauffeur stilstaat en alle tijd heeft om even iets voor zichzelf te doen. Laat staan om even te bewegen.”

Verhalen van chauffeurs

Vanuit de transportsector zijn er allerlei initiatieven om de vrachtwagenchauffeurs tot een gezondere leefstijl te verleiden. Maar die zijn er vooral op gericht om te motiveren, terwijl motivatie vaak juist niet het probleem is. De promovenda ontwikkelde een nieuwe methode van communiceren, die er meer op gericht is chauffeurs beter te leren omgaan met uitdagingen en verleidingen onderweg. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verhalen van chauffeurs zelf, over hoe ze – ondanks alle obstakels – gezonder zijn gaan leven.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie