Wetenschap & Techniek
NTR

Grotere kans op nageslacht door homoseksualiteit?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Grotere kans op nageslacht door homoseksualiteit?

Homoseksualiteit komt voor bij honderden diersoorten, van flamingo’s tot regenwormen. Dat kan zelfs de kans op nageslacht vergroten.

Komt homoseksualiteit bij dieren vaak voor?

Homoseksualiteit komt voor bij meer dan 500 diersoorten, aldus Maarten Frankenhuis, oud-directeur van Artis. Zo is bij de dolfijn de helft van alle seksuele interactie van mannetje homoseksueel. Bij de lammergier is dat in ongeveer een kwart van de gevallen zo. Dat blijkt uit een inventarisatie die wetenschappers enige tijd geleden hebben gemaakt.

Vreemdgaan voor het nageslacht

Dat hoeft niet alleen voor de lol te zijn, het kan zelfs de kans op nageslacht vergroten. Bij sommige albatrossensoorten bestaat een derde van alle paartjes uit vrouwtjes. Zo kunnen ze allebei ‘vreemdgaan’, en vervolgens samen de kinderen opvoeden. Een erg handige strategie als er meer vrouwtjes dan mannetjes zijn.

Deze lesbische koppels kunnen zelfs voordelig uitpakken voor het nageslacht van andere koppels. De mannetjes komen namelijk minder snel in de verleiding om vrouw en kinderen te verlaten – omdat er geen andere vrouwtjes beschikbaar zijn.

Frankenhuis wijst erop dat homoseksualiteit ook bij mensen een voordeel kan hebben. Als binnen een familie een van de broers of zussen homoseksueel is, hebben de kinderen er een extra zorgende oom of tante bij. Dat is dan ook weer in het voordeel van die oom of tante, want die kinderen hebben voor een groot deel dezelfde genen.

Puur natuur

Dat homoseksualiteit in het dierenrijk regelmatig voorkomt, is trouwens slecht nieuws voor mensen die homoseksualiteit willen bestrijden met het argument dat het tegennatuurlijk zou zijn. Want als het tegennatuurlijk is, waarom komt het dan zo vaak voor in de natuur?

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie