Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Sleutel(en) naar een beter leven?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sleutel(en) naar een beter leven?

Zonder sleutel de voordeur openen: hoe dan? Bijvoorbeeld door chips in je handen te plaatsen. Het lijkt een verre toekomst, maar in Nederland zijn er nu al biohackers die op verschillende manieren aan hun lichaam sleutelen. De vraag is: waar ligt de grens, hoe ver gaat het al en wat zijn de gevaren? En kan het ook de oplossing zijn voor de ziekte van onze redacteur Elselien Steunenberg? Pieter van Boohemen, onderzoeker van het Rathenau Instituut en Peter Joosten, biohacker vertellen erover in De Nieuws BV.

Microchip

"We zijn gewend in te grijpen in computers, in de software en hardware. Door nieuwe technologie zijn wij ook in staat op die manier naar het lichaam te kijken. Biohacken is eigenlijk aan het lichaam sleutelen, er dingen aan toevoegen door middel van elektronica. Het kan ook bestaan uit supplementen slikken of zelfs genetisch modificeren", vertelt Joosten, die zelf ook een chip in zijn hand heeft laten plaatsen.

Wat je met zo'n chip kan hangt af van de hardware die je erop zet. "Het is ongeveer even groot als een rijstkorrel en zit tussen mijn duim en wijsvinger. Ik kan er mijn visitekaartje opzetten, of ervoor zorgen dat de chip mijn telefoon kan ontgrendelen bijvoorbeeld. In Zweden wordt het ook al door 3000 mensen gebruikt om met het openbaar vervoer te reizen."

Risico’s

Het klinkt onschuldig, je plaatst zelf een chip in je hand en kiest welke functie die heeft, maar Van Boohemen ziet ook risico's. "De vraag is: bij wie leg je de controle en macht over jouw lichaam? Als je technologie in je lichaam plaatst weet je niet wie de controle heeft. Die chip kan gehackt worden. Maar de chip kan ook door een of ander bedrijf of organisatie worden gemaakt, zonder dat je weet wat de chip precies doet of kan doen."

Patrick Poumen, heeft zelf ook chips in zijn hand zitten en hoopt over tien jaar zelfs een chip in zijn hersenen te hebben zodat zijn prestaties verbeteren. Van Boohemen zegt dat het daar mis kan gaan: "Welke organisatie laat je toe in je hersenen? Daar moeten we wel over nadenken."

Sleutelen aan je ziekte

Moet je de mens wel de kans geven zichzelf te perfectioneren door te sleutelen aan genen? Men kan het zich allemaal afvragen maar vergeet niet de ongelofelijke kansen die deze innovaties kunnen bieden. Genetisch overdraagbare ziektes kunnen we namelijk even goed hacken als onze oogkleur met de technologieën die nu ontwikkelt worden. Dat zou dus genezing betekenen voor mensen met een genetische ziekte. En dat is niet niks.

Elselien Steunenberg, redacteur van De Nieuws BV, is FSHD-patiënt. Dat is een genetische spierziekte die bepaalde skeletspieren van haar als het ware 'vergiftigt' en zo uiteindelijk kapot maakt. Zoals je je misschien voor kan stellen volgt zij daarom alle ontwikkelingen binnen het biohacken dus vanaf het puntje van haar stoel. "Het kan immers mijn 'genezing' betekenen."

Waar wacht je op?

"Nou, waar wacht je nog op Elselien?" Je kan denken: "Hup, aan de bak en hacken die zieke spieren van jou." Het antwoord daarop zal misschien teleurstellen of verbazen: er is nog geen legale (en bovenal: veilige) manier om dat te doen. Er wordt volop getest door biomedische helden en heldinnen in laboratoria. Maar een biohack-behandelmethode is er nog niet.

Biohacken is dus niet alleen eng of een verre toekomst. Biohacken biedt ook kansen voor genetisch zieken die eerst kansarm of kansloos waren op het gebied van genezing. Elselien blijft ondertussen op het puntje van haar stoel zitten en juicht elke biohack-ontwikkeling van harte toe.

Biohacken: van chips in je lichaam tot genetische modificatie

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie