Uitzending gemist
VPRO

Bureau Buitenland - Ramp op ramp in El Fasher

  1. Gidschevron right
  2. Bureau Buitenland - Ramp op ramp in El Fasher


Gepresenteerd door: Sophie Derkzen & Tim de Wit

In Bureau Buitenland hoor je internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen, van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 14.00 uur.


Met vandaag:

Ramp op ramp in El Fasher

Er dreigt een enorm bloedbad in de Soedanese stad El Fasher, die momenteel is omsingeld door de gewelddadige rebellengroep RSF. De stad was juist een toevluchtsoord geworden voor Soedanezen die voor de oprukkende rebellen op de vlucht sloegen. Al ruim een jaar wordt er gevochten in Soedan, tussen het regeringsleger aan de ene kant, en de RSF-rebellen aan de andere kant. De val van het strategische belangrijke El Fasher kan grote gevolgen hebben voor de rest van de oorlog. Correspondent Joost Bastmeijer praat ons bij.

Minderjarigen uit Syrië in stilte op weg naar Nederland

Er vindt een stille exodus plaats uit het noordoosten van Syrië naar Europa, ziet Arabist en onderzoeker Rena Netjes. Zij volgt mensen die uit een zeer onveilig gebied een extreem riskante route afleggen, waarbij soms mensenlevens niet gespaard blijven. En dat alles uit hoop voor een veilig bestaan in bijvoorbeeld Nederland.

Uitgelicht: Tsjechië

In Tsjechië herleeft de Fluwelen Revolutie vanwege één student, die een petitie tegen een Russisch monument is begonnen. Maar daar is niet iedereen in Tsjechië blij mee, vertelt Laura Postma.