Sport

Utrecht swingt dankzij Yassin Ayoub

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Utrecht swingt dankzij Yassin Ayoub

[NOS] Het eredivisieweekend is elke week weer een bron van feiten en cijfers. Deze week kijken wij naar de jongste speler die een gele kaart kreeg, de opluchting in Rotterdam en het feest in de Galgenwaard.

Er was dit weekend genoeg reden tot juichen in de Galgenwaard. FC Utrecht won met 5-1 van Vitesse en dat was voor de thuisploeg een evenaring van de grootste eredivisiezege aller tijden op Utrecht. De club uit de domstad staat momenteel op 47 punten, het hoogste aantal ooit na 27 Eredivisieduels. Ondertussen blijft Jean-Paul de Jong maar punten pakken als trainer van FC Utrecht. In januari nam De Jong het stokje over van Erik Ten Hag.

Voor Yassin Ayoub was de klinkende zege zelfs reden tot een dansje. En terecht, als je kijkt naar de statistieken van de middenvelder. Ayoub maakte zijn vijfde en zesde treffer van dit eredivisieseizoen; nog nooit kwam hij zo vaak tot scoren in één eredivisiejaargang. Daarnaast was hij dit weekend ook de speler met de meeste schoten (4), passes op de helft van de tegenstander (34), tackles (4) én balheroveringen (8). Swingende cijfers voor de man die aan het eind van het seizoen afscheid neemt van de Domstad.

Jonge Van den Berg de recordboeken in

Nog maar net zestien en nu al ervaring in de eredivisie: het was een gedenkwaardige dag voor Sepp van den Berg, die 45 minuten meedeed met PEC Zwolle. De jongeling was om precies te zijn zestien jaar en 81 dagen en nam daardoor plaats in de recordboeken.

Alleen Wim Kras, Michel Mommertz en Mark van Bommel waren jonger ten tijde van hun eredivisiedebuut. Door het invallen van Van den Berg moest zakte Richairo Zivkovic een plek in de recordlijst. De voormalig spits van FC Groningen maakte net zoals Van den Berg zijn debuut in het Noordlease Stadion, maar was op 2 december 2012 zeven dagen ouder. De jongste speler aller tijden in de eredivisie is nog altijd Wim Kras (15 jaar en 290 dagen), een record dat al bijna zestig jaar staat. Wel werd Van den Berg de jongste debutant van PEC Zwolle ooit in de eredivisie. Hij verbrak het record van Edwin Duim, die 16 jaar en 338 dagen was bij zijn debuut in 1985.

Overigens zette Van den Berg vlak voor het laatste fluitsignaal een iets minder gewild record op zijn naam. De verdediger pakte geel, waarmee hij de jongste speler ooit werd met een kaart in de eredivisie.

Opluchting in Rotterdam na Feyenoord - AZ

Wat voor velen de generale repetitie van de KNVB-bekerfinale was, bleek uiteindelijk een wedstrijd die nooit echt los kwam. Feyenoord was na negentig minuten met 2-1 te sterk voor AZ in een middag die vooral de wederopstanding van twee aanvallers aan Rotterdamse zijde betekende. Het openingsdoelpunt kwam op naam van Jean-Paul Boëtius, die na 957 minuten zonder eredivisietreffer eindelijk weer het net wist te raken. De aanvaller was de Feyenoorder met de meeste schoten (3) en de meeste gecreëerde kansen (3) en kon daarmee terug kijken op een productieve middag.

Ook Nicolai Jørgensen kon eindelijk weer eens juichen. De Deen maakte voor het eerst sinds 780 minuten een treffer in de eredivisie. Het was zijn eerste doelpunt in 2018 en zijn eerste sinds 24 december, toen hij tegen Roda JC scoorde. Als je kijkt naar de historie van Jørgensen is een doelpunt tegen AZ bepaald geen toevalstreffer: hij was in slechts drie eredivisieduels met de Alkmaarders al goed voor vijf treffers en drie assists. Het zijn cijfers die de spits vertrouwen zullen geven in aanloop naar de bekerfinale met AZ op 22 april.

Ster advertentie
Ster advertentie