Sport
NOS

'Hij gaat onderuit!' Zo klonk de bizarre ontknoping bij de WK allround

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hij gaat onderuit!' Zo klonk de bizarre ontknoping bij de WK allround

"Hij gaat onderuit! Hij gaat onderuit! Wat is dit voor ontknoping? Oh oh oh!" Het zijn de woorden van Sebastiaan Timmerman in de zondagmiddaguitzending van Langs de Lijn. De schaatscommentator beleefde een bizarre ontknoping bij de WK allround in het olympisch stadion in Amsterdam, waar de Noor Sverre Lunde Pedersen onbedreigd naar de wereldtitel leek te rijden, totdat hij opeens languit op het ijs lag.

In de zondagse editie van Langs de Lijn wordt het sportweekend tussen 22.00 en 23.00 uur traditioneel op een rij gezet in De topvijf. De vijf mooiste en opvallendste sportprestaties worden dan op geheel ondemocratische wijze gerangschikt door de redactie van Langs de Lijn. De 10.000 meter en de val van Pedersen bij de WK allround was dit keer hét moment van het weekend. Daar hoefde de redactie niet lang over te vergaderen.

Zo klonk de bizarre ontknoping bij de WK allround

Later in de uitzending blikt verslaggever Steven Dalebout ook uitgebreid terug op een sportief drama.

Patrick Roest zat op het middenterrein toen Pedersen onderuit ging. De val van de Noor betekende dat de wereldtitel naar de 22-jarige schaatser uit Lekkerkerk ging. "Het is een heel spannend toernooi geweest. Wat er op de tien kilometer is gebeurd, is lastig te verklaren. Sverre ging onderuit. En dat komt voor mij natuurlijk goed uit. Ik ben onwijs blij dat ik hier wereldkampioen word. Maar het is ook heel sneu voor Sverre, want hij was een van de beste schaatsers van het toernooi."

Geoliede machine Kramer piept en kraakt

En Sven Kramer? 23 allroundtoernooien won hij op een rij. Sinds 2007 werd hij negen keer wereldkampioen. Maar aan die hegemonie kwam zondag een einde. De geoliede schaatsmachine Sven Kramer kwam piepend en krakend tot stilstand. Hij werd vierde.

Na afloop zei Kramer tegen Steven Dalebout dat hij zich zorgen maakt over zijn lichaam. "Ik rijd om te winnen, en dat gaat op dit moment gewoon niet. Mijn lijf werkt niet mee na twintig jaar topsport. Dat moeten we nader onderzoeken."

Kramer wilde nog niet zeggen of dit misschien wel zijn laatste toernooi is geweest. "Ik heb geen idee. We gaan ernaar kijken."

Ster advertentie
Ster advertentie