Sport

Roest grijpt wereldtitel na bizarre ontknoping op tien kilometer

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Roest grijpt wereldtitel na bizarre ontknoping op tien kilometer

[NOS] Patrick Roest heeft op bizarre wijze zijn eerste wereldtitel allround veroverd. Sverre Lunde Pedersen was in een zetel op weg naar zijn eerste titel, maar ging in een bocht onderuit. De Noor was daardoor kansloos voor de titel en moet genoegen nemen met zilver.

Sven Kramer kwam na een ontluisterende tien kilometer niet verder dan de vierde plaats, achter Marcel Bosker.

Voor Kramer is het de eerste nederlaag op een internationaal allroundtoernooi na het WK van 2006. Sindsdien won hij alle 23 allroundtoernooien, (nationaal, Europees en mondiaal) waar hij aan de start stond.

Kramer kansloos, bizarre val Pedersen

De nummers een (Pedersen) en drie (Kramer) van het klassement voorafgaand aan de tien kilometer reden in de slotrit tegen elkaar. Beide mannen ging hard van start en reden direct enkele seconden onder het schema van Roest.

Waar Kramer zestien seconden moest goedmaken op de Noor en dus in de aanval zou moeten, was het tegenovergestelde zichtbaar. Het was Pedersen die ronde na ronde een betere tijd noteerde en de achterstand van Kramer liep alleen maar op. Kramer ging zelfs naar 34'ers, terwijl Pedersen in een zetel op weg was naar de wereldtitel.

Dikke tranen

Op enkele ronden van het einde ging het voor Pedersen helemaal mis toen hij onderuit ging in de bocht. Pedersen verloor zijn bril en krabbelde weer overeind, maar zijn kansen op de wereldtitel waren verkeken. Ondanks de val ging hij de onmachtige Kramer wel weer voorbij. Pedersen huilde dikke tranen op de boarding na de race.

Ster advertentie
Ster advertentie