Sport
KRO-NCRV

Formule 1: 'Naar de Efteling gaan kost ook stikstofschade'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Formule 1: 'Naar de Efteling gaan kost ook stikstofschade'

Het debat over de Grand Prix is heropend. De milieubeweging vraagt zich af of het wel een goed plan is om in de duinen van Zandvoort een Formule 1-race te organiseren. Volgens voormalig Formule 1-racer Michael Bleekemolen is dat het wél. "Als al die bezoekers naar de Efteling gaan, kost het ook stikstofschade."

Er zijn geen cijfers bekend over de stikstofschade die de Formule 1-auto's zouden brengen. Ook is er volgens de Stichting Duinbehoud geen berekening gemaakt volgens de huidige stikstofnormen. "En het gebied is in de huidige situatie al overbelast", zegt Marc Janssen van Duinbehoud.

'We weten niet hoeveel stikstof er vrijkomt'

Volgens Bleekemolen moeten we allemaal op het milieu letten, maar wordt dit met de Formule 1 te veel uit het verband getrokken. "Tegenstanders weten niet eens hoeveel stikstof er vrijkomt. Ze gaan al protesteren voordat het berekend is. Ik kan toch niet protesteren tegen een boete die ik nog nooit gehad heb?"

Daarbij denkt hij als al de bezoekers van de Grand Prix naar een pretpark gaan, ze meer energie verbruiken dan de twintig Formule 1-auto's bij elkaar. "Het wordt allemaal zo zwaar aangerekend." Ook denkt hij dat de twintig auto's die daar van start gaan een minimale belasting zijn, als je het afzet tegen het plezier dat mensen aan de Formule 1 beleven.

Stand.nl: De Formule 1-race in Zandvoort is onverantwoord

Ster advertentie
Ster advertentie