Sport

Nederlandse hockeymannen beginnen EK met simpele zege

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse hockeymannen beginnen EK met simpele zege

[NOS] Oranje schiet uit startblokken op EK hockey en boekt ruime zege. In Antwerpen was de titelverdediger met 5-1 te sterk voor Ierland.

Ierland, de nummer 11 op de wereldranglijst, was in 42 onderlinge duels dan wel 41 keer verslagen, maar op de EK's van 2013 (2-1) en 2015 (1-0 in de halve finales) waren de zeges aan de nipte kant. Nu had Oranje, dat zelf derde op de wereldranglijst staat, de Ieren binnen tien minuten op de knieën.

Een verwoestende backhand

Het team van bondscoach Max Caldas, dat op de EK zonder de routiniers Valentin Verga en Robbert Kemperman speelt, schoot namelijk uit de startblokken. Met een verwoestende backhand bezorgde Seve van Ass Oranje al na twee minuten de 1-0.
Na vervolgens een knal uit de draai van Mirco Pruyser en een counter bekroond door Bjorn Kellerman, had Oranje al gauw een comfortabele voorsprong te pakken.
Ierland, dat aanvoerder en doelman David Harte dit EK moet missen, deed daarna iets terug, De Ieren scoorden via Shane O'Donoghue uit een strafcorner. Na een gele kaart voor Jelle Galema, waardoor Oranje met een man minder op het veld stond, roken de Ieren bloed, maar desondanks konden ze geen vuist maken.Sterker nog, Nederland besliste het duel dankzij wederom Kellerman en Pruyser, die beiden hun tweede treffer van de middag maakten.

'24 uur om te herstellen'

Kellerman roemde de manier waarop Oranje de Ieren had verslagen. Die was vooral "erg lekker." Het is altijd fijn om een toernooi met een overwinning te beginnen, al helemaal met 5-1", glunderde hij na afloop. Van Ass, de maker van de eerste treffer, blikte ook al zelfverzekerd vooruit op de wedstrijd van zondag.
Morgen speelt Oranje tegen achtvoudig Europees kampioen Duitsland, dat zijn eerste duel met 9-0 van Schotland won. "We hebben meer dan 24 uur om te herstellen. Dat is voor ons voldoende", aldus Van Ass.
Ster advertentie
Ster advertentie