Sport
AVROTROS

Tourpodcast De Kopgroep: Mart Smeets voorspelt het goed

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tourpodcast De Kopgroep: Mart Smeets voorspelt het goed

Mart Smeets voorspelde het al: Caleb Ewan (Lotto-Soudal) pakte de overwinning op de finish in Toulouse. Dit tot het grote chagrijn van de Amsterdammer Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma), die de etappe graag had willen pakken. Een banddikte verschil was het uiteindelijk.

De ploeg maakte wellicht een tactische fout door zo vroeg al op kop te komen. Ook was het misschien handig geweest om nog een renner achter Groenewegen te hebben, om te voorkomen dat een concurrent vanuit daar weg kan springen. Lessen voor de volgende keer.

{podcast audio="112697" caption="#13 - Tour: een banddikte (S03)" }

De etappe van vandaag heeft de finish in Bagnères-de-Bigorre. Dan wordt het zeker geen sprint-etappe, want de Pyreneeën doemen op. De renners moeten twee serieuze cols beklimmen, moor voor de finish is het nog dertig kilometer dalen. Dat maakt voorspellen wie er vandaag wint heel erg lastig.

Mart Smeets denkt - na heel lang nadenken - dat Geraint Thomas (Ineos) zijn slag zal slaan. Joost Vullings gokt op Fabio Aru (UAE Team Emirates) en Martijn Hendriks speelt vandaag diens ploeggenoot Rui Costa, die al eerder memorabele Tour-etappe's wist te winnen.

Weet jij het beter dan de leden van De Kopgroep? Doe dan voor 15:00 je voorspelling op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

Monsieur 69

Monsieur 69 is Tanel Kangert, een Est. Hij stelt zijn carrière voornamelijk in dienst van grote kopmannen, zoals Nibali toen hij nog bij Astana reed en nu voor Uran bij zijn huidige team Education First. Martijn kwam erachter dat de renner merkwaardig genoeg een Nederlandse fanclub heeft.

Een paar Nederlanders heeft die opgericht omdat zij niet zoveel over de man wisten en zich ten doel stelden om de hem wat beter over het voetlicht te brengen. Vandaar: een fanclub. Ze wilden hem zelfs een bidon geven tijdens Parijs-Roubaix. Dat ging helaas mis, maar Kangert kon de poging wel waarderen.

Castroviejo is trouwens ook de enige renner van team Ineos zonder vlaggetje naast zijn naam; hij wil niet kiezen tussen de Spaanse of de Baskische vlag.

Honderd jaar gele trui

In de rubriek 'Honderd jaar Gele Trui' neemt Mart Smeets ons mee naar de Tour de France van 1988. Henk Lubberding sprong in de vijfde etappe mee met een groepje vluchters, had eerst zijn zinnen gezet op etappe-winst, maar veranderde van strijdplan halverwege de rit: het geel en niets anders dan het geel werd het doel van die dag. Dat lukte. Dat geel mocht hij één dag dragen. De dag erna ging - na een tijdrit van maar liefst 52 kilometer - de trui naar een landgenoot: Jelle Nijdam.

Elke Tourdag: een nieuwe podcast De Kopgroep

Drie gepassioneerde wielren-expert - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) geven in wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France. Wat is het nieuws, wat gebeurde er in de geschiedenis van de ronde en wie zijn de kanshebbers? Meer informatie vind je hier. Abonneren kan via iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie