Sport

Teuns wint op machtige La Planche des Belles Filles, Ciccone pakt geel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Teuns wint op machtige La Planche des Belles Filles, Ciccone pakt geel

[NOS] De eerste echte bergetappe in de Tour de France is gewonnen door Dylan Teuns. De Belg van Bahrain-Merida kwam als eerste boven op de machtige slotklim met een stijgingspercentage van 24 op La Planche des Belles Filles.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Teuns, debutant in de Ronde van Frankrijk, was onderdeel van de kopgroep van veertien man die vanaf de start de aanval zocht. In zijn kielzog finishte de Italiaan Giulio Ciccone (Trek) als tweede en nam de gele trui over van Julian Alaphilippe. Dat was mede dankzij de acht bonificatieseconden die hij eerder pakte. Het verschil met Alaphilippe is zes seconden.

Van de klassementsrenners kwam Geraint Thomas van Team Ineos na een sterke demarrage als eerste boven (+1.44). Steven Kruijswijk, kopman van Jumbo-Visma, moest passen, werd twintigste en staat nu achtste in het algemeen klassement, met 1.04 achterstand op Ciccone. Zijn ploegmaat George Bennett staat vierde (+0.47).

Verder valt op dat een van de Franse troeven, Romain Bardet, is weggezakt. De coureur van AG2R moest het hoofd buigen op La Planche des Belles Filles, kreeg vervolgens op de streep nog materiaalpech waardoor hij nog meer seconden verloor en staat nu op 2.57 in het klassement.

Nairo Quintana, kopman van Movistar, vinden we terug op plaats zestien, met 1 minuut en 41 seconden achterstand op Ciccone.

Gesprek van de dag

Al dagenlang werd er in het peloton gesproken over deze rit. Onder meer omdat de Tourorganisatie de finish met een zeer pittige kilometer had verlegd ten opzichte van de voorgaande drie keren dat de Ronde van Frankrijk in La Planche des Belles Filles finishte.

Na de start pakte een kopgroep van veertien man ruim zeven minuten en bedong gezamenlijk de eerste drie van in totaal zeven bergen: Le Markstein (de eerste col van de eerste categorie deze Tour), de Grand Ballon die even daarna volgde en, na een glibberige, steile afdaling op nat asfalt, de Hundsruck (tweede categorie).

In de wetenschap dat er nog vier beklimmingen voor de boeg lagen, waaronder twee van de eerste categorie, gunde het peloton met Deceuninck-QuickStep van geletruidrager Julian Alaphilippe voorop de aanvallers nog een minuut. De iets gereduceerde kopgroep beklom met een ruime voorsprong van acht minuten de Ballon d'Alsace (eerste categorie, 11 km à 5,8%).

Nadat de Belg Tim Wellens zijn bolletjestrui steviger om zijn schouders had gedaan door opnieuw als eerste boven te komen, meldde Movistar zich aan de kop van het peloton om het tempo op te voeren.

De voorsprong van acht minuten was gehalveerd bij de beklimming van de Chevrères, met een strook van achttien procent, waar Ciccone als eerste boven kwam en zo acht bonificatieseconden bij elkaar sprokkelde, wat hem uiteindelijk het geel opleverde.

Met een voorsprong van vier minuten begonnen de vier overgebleven koplopers, Ciccone, Wellens, Teuns en Xandro Meurisse, aan de grote finale op La Planche des Belles Filles, waar Wellens en Meurisse halverwege moesten passen.

Thomas maakt beste indruk

De favorieten hielden zich tot aan drie kilometer van de streep koest. Op dat moment zocht Mikel Landa (Movistar) als eerste de aanval. De Spanjaard sloeg snel een gat, maar werd toch weer ingerekend. Vervolgens ging Alaphilippe ervandoor. De Fransman wilde zijn gele leiderstrui verdedigen en vocht voor wat hij waard was. Op het laatste steile stuk van de klim zakte hij echter door zijn hoeven.

Uiteindelijk maakte Thomas de beste indruk van alle toppers. De winnaar van vorig jaar werd vierde en pakte enkele seconden op zijn naaste belagers. Zoals verwacht waren de laatste meters net wat te steil voor Kruijswijk. Hij moest 0.35 toegeven op de Brit.

Meld je aan voor de Touralert

Ben je aan het werk of zit je op het strand, maar wil je wel de Tour volgen? Geen stress! Ook dit jaar kan je je weer aanmelden voor de Finish Alert van de Tour de France. Handig als je niets wilt missen van het radioverslag de laatste kilometers van een etappe! Download hiervoor de NPO Radio 1 app, ga naar instellingen en zet 'm aan!

Samen koers kijken in het NPO Radio 1 Tourcafé

Unieke kans: je kan tijdens de laatste week van de Tour live de uitzendingen van NOS Radio Tour de France bijwonen in het enige echte NPO Radio 1 Tourcafé! Meld je hier gratis aan.

Ster advertentie
Ster advertentie