Sport
BNNVARA

Simeon Tienpont voer in de uithoeken van de wereld, niet altijd zonder risico

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Simeon Tienpont voer in de uithoeken van de wereld, niet altijd zonder risico

Hij zeilt al heel zijn leven, won twee keer de America's Cup en verloor een teamgenoot tijdens de Volvo Ocean Race: Simeon Tienpont. Zeilen is zijn grote liefde. En, Tienpont heeft een droom: meedoen aan de America's Cup met een Nederlandse boot. Of dat gaat lukken? Dat vertelt hij in De Nieuws BV.

Het absolute hoogtepunt uit zijn carrière is toen Tienpont voor de tweede keer met zijn boot de America's Cup won. Want terugkomen van een 8-1 achterstand is niet niks. Tienpont: "Als pure sportprestatie om van een 8-1 achterstand naar 8-9 te gaan, dat is iets wat ik nooit meer in mijn leven ga meemaken."

America's Cup

De America's Cup is een prestigieuze zeilwedstrijd waarin twee schepen om de winst strijden. Het is de oudste sporttrofee van de wereld. En het is nog steeds het nummer één innovatiespel in de wereld, legt Tienpont uit. "Het mooiste is, het is een schone sport want we doen alles met de wind en spierkracht. En het is in de wereld heel groot. In 2017 keken 452 miljoen mensen live."

Zeezeilen is hem met de paplepel in gegoten. Tienpont ging vroeger veel met zijn familie zeilen en werd later gegrepen door het wedstrijd zeilen. Tienpont: "De droom toen ik 12 was, was gewoon een keer die Volvo Ocean Race zeilen."

Volvo Ocean Race

En die droom maakte hij waar: "Dat is wel heel bijzonder". Tijdens de Volvo Ocean Race wordt er met extreme boten gevaren die wel drie of vier keer de windsnelheid gaan. Tienpont: "Je vaart in uithoeken van de wereld, die al 100.000 jaar niet veranderd zijn. En daar wil je zijn omdat het de allermooiste plekken van de wereld zijn. Dat is denk ik ook het heroïeke. Je wil het ontdekken. En als je dat wint, dat is een euforie."

In 2006 kende Tienpont een erge tegenslag tijdens deze mooie zeilrace. Zijn teamgenoot Hans Horrevoets sloeg overboord. Tienpont: "Er gaat geen moment voorbij dat je aan boord stapt en er niet aan terugdenkt. Het heeft mega veel impact, ook in je carrière. Het vormt je en op den duur geef je het een plaats."

Een Nederlandse boot

Inmiddels is Tienpont iets rustiger, zo zegt hij zelf. Waar hij eerst makkelijk in de hoogste mast klom, neemt hij nu iets minder risico nu hij vader is. Zijn grote droom op dit moment is: meedoen aan de America's Cup met een Nederlandse boot. Tienpont: "Het is het alleroudste evenement. We hebben in 168 jaar nog nooit meegedaan en dat is waanzinnig gek."

Het lang sportinterview met Simeon Tienpont

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie