Hoofdrol voor VAR bij 15de nederlaag NAC tegen Vitesse

2. Hoofdrol voor VAR bij 15de nederlaag NAC tegen Vitesse

NAC Breda was lange tijd dichtbij een stunt, maar heeft op bezoek bij Vitesse toch de vijftiende nederlaag van het seizoen geleden. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag ging in Arnhem uiteindelijk met ruime cijfers ten onder: 4-1.

Er was een belangrijke rol weggelegd voor de videoscheidsrechter. Die kon bij twee cruciale momenten geen goed oordeel geven. Allereerst bij een door de grensrechter afgekeurde Vitesse-treffer en later ook niet bij de 2-1 van Maikel van der Werff. Hekkensluiter NAC kijkt tegen een achterstand van vier punten aan op De Graafschap. Vitesse voert de druk op nummer vier AZ op; de achterstand bedraagt nog een punt.

Goed begin NAC

De ploeg uit Breda (of Kielegat, zoals het tijdens carnaval heet) kwam verrassend scherp uit de startblokken en bekroonde dat na een halfuur spelen. Giovanni Korte werd uitstekend gelanceerd door spits Mitchell te Vrede en rondde beheerst af.

Kort daarna moest Vitesse-speler Mohammed Dauda het veld noodgedwongen verlaten nadat hij ongelukkig ten val was gekomen. Zelf wilde de aanvaller wel doorspelen, maar de arts van Vitesse verplichtte zijn speler te wisselen. Thomas Buitink was zijn vervanger en hij zou vervolgens een belangrijke rol spelen.

Bijna tien minuten na rust tekende de invaller voor de gelijkmaker na een goede voorzet van Alexander Büttner. De linksback trok de bal met een uiterste poging net voor de lijn goed voor en stelde Buitink in staat om te scoren (1-1).

Twee minuten later kreeg NAC echter dé kans op weer een voorsprong, maar Daan Klomp kopte een open kans op de lat en Te Vrede kon zijn schot vanuit de draai te weinig kracht en richting meegeven.

Afgekeurde en niet-afgekeurde goal

Twintig minuten voor tijd dacht Vitesse op voorsprong te komen. Danilho Doekhi kopte hard raak na een corner van Büttner, maar de grensrechter oordeelde dat de voorzet over de achterlijn was geweest. De VAR keek ernaar, maar kon het niet goed beoordelen omdat er geen camera op de achterlijn stond.

Later zorgde verdediger Van der Werff alsnog voor de voorsprong, maar bij het bestuderen van de beelden door de VAR had het alle schijn van buitenspel. De videoscheidsrechter greep echter niet in en dus werd de 2-1 geldig verklaard.

Büttner profiteerde vijf minuten voor tijd van geklungel in de Bredase defensie (Pele van Anholt hinderde zijn eigen doelman Benjamin van Leer): 3-1. Alsof het nog niet erger kon voor NAC kreeg Klomp ook nog zijn tweede gele kaart, waardoor de Bredanaars met tien man eindigden. In blessuretijd maakte Matús Bero er nog 4-1 van.

Vitesse zet NAC Breda opzij met 4-1