Sport
AVROTROS

Mart Smeets: 'Spanje was een oase van doping'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets: 'Spanje was een oase van doping'

De ontknoping van de Vuelta nadert. Nog een paar etappes en dan weten we of Simon Yates ook in het rood in Madrid zal aankomen. De podiumkansen voor Steven Kruijswijk lijken verder weg, maar Bauke Mollema heeft zijn zinnen gezet op de bolletjestrui. Met nog veel moois in het vooruitzicht, deelt Mart Smeets weer een verhaal uit de geschiedenis van de ronde bij Radio EenVandaag.

Mart heeft nog altijd wél vertrouwen in Kruijswijk. "Je moet nooit in de toekomst willen kijken. Alles kan nog gebeuren. Zolang je nog een fiets onder je kont kan hebben, heb je kans." Hoewel, de bolletjestrui van Mollema lijkt hem minder haalbaar. "Je moet ook kijken waar je nog punten kan pakken. Dat wordt heel moeilijk. Het is wel moedig van hem dat hij het doet."

Epo in de apotheek

Spanje kent een rijke geschiedenis als het gaat om doping, vertelt Mart. "Met namen als Arroyo, Heras, Valverde, Olano, Zulle, Gonzalez, blijft dat rijtje maar doorgaan." Doping was dan ook altijd erg normaal in het land. "Spanje stond vroeger bekend als land waar je epo in de apotheek kon kopen, zo over de toonbank, afrekenen en wegwezen." Ook niet-Spanjaarden maakten daar gebruik van. "Als er in Spanje gekoerst was, dan werden er altijd dozen vol epo mee naar huis genomen. Spanje gold als oase van gemak als je doping wilde kopen.

Het eerste openlijke dopinggeval in de Vuelta zagen we in 1982. Ángel Arroyo werd betrapt. "Hij kreeg wel tien minuten tijdstraf", weet Mart nog. "Ze keken daar vaak eventjes de andere kant op."

Mart Smeets over de Vuelta, dagelijks op NPO Radio 1

Tijdens de Vuelta, van 25 augustus tot 16 september, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij Radio EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Elke dag deelt hij een verhaal over de roemruchte geschiedenis van de Ronde van Spanje. Welke Vuelta-verhalen moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie