Sport
AVROTROS

Mart Smeets over de allereerste Vuelta: 'Het was armoede'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mart Smeets over de allereerste Vuelta: 'Het was armoede'

De 73ste editie van de Vuelta a España is dit weekend begonnen. De derde etappe, met klimmen en sprints, leidt naar Alhaurin de la Torre. De Pool Michał Kwiatkowski start in het rood, maar doet hij dat na vandaag nog een keer?

Tijdens de gehele Vuelta duikt Mart Smeets voor Radio EenVandaag in de geschiedenis van de ronde. Vandaag gaat hij terug naar het begin: de allereerste Vuelta in 1935. "Sport en wielrennen hadden weinig tot geen aandacht in Spanje", vertelt Mart. "De idealisten wensten toen iets te organiseren waardoor het land weer trots zou kunnen vinden."

De eerste winnaar van de Vuelta werd de Belg Gustaaf Deloor, die maar liefst met 13 minuten afstand de winst pakte. Er reden twee Nederlanders mee: Marinus Valentijn en Gerrit van de Ruit. De renners werden respectievelijk 10de en 14de in het eindklassement, van de in totaal 26 deelnemers. "Ze zijn nu volledig verdwenen uit ons historisch besef, maar zij waren toch echt de eerste Hollanders daar."

Overigens waren ze niet erg positief over de eerste Ronde van Spanje. "Ze hadden er geen goed woord voor over", vertelt Mart. "Het was volgens hen allemaal misère en armoede geweest."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vandaag de dag is dat wel anders en zal de Vuelta drie weken lang topwielrennen laten zien. Je volgt het allemaal op NPO Radio 1.

Mart Smeets over de Vuelta, dagelijks op NPO Radio 1

Tijdens de Vuelta, van 25 augustus tot 16 september, is Mart Smeets elke werkdag te gast bij Radio EenVandaag, tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Elke dag deelt hij een verhaal over de roemruchte geschiedenis van de Ronde van Spanje. Welke Vuelta-verhalen moeten we allemaal kennen? Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie