Sport
NOS

Nathan Rutjes richt al zijn enthousiasme (en dat is veel) op trainen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nathan Rutjes richt al zijn enthousiasme (en dat is veel) op trainen

"Heb je er alles aan gedaan, Naat?" Die vraag stelt voetballer Nathan Rutjes zich voor de spiegel. "En het antwoord is altijd ja geweest."

Rutjes kijkt in NOS Met het Oog op Morgen trots terug op zijn voetbalcarrière. Trots en positief, zoals dat bij hem past: "Ik heb bij drie prachtige clubs gespeeld. We kunnen niet allemaal bij Ajax spelen. Voetbal heeft me gewoon ontzettend veel gebracht."

Aan zijn voetbaljaren komt nu een einde. Rutjes (34) stopt met het spel op hoog niveau en stort zich op trainen. "Het is geen impulsieve beslissing. Ik had een duidelijk plan, ook samen met mijn gezin. Tijdens mijn carriere heb ik al trainingsdiploma's gehaald. Ik ben inmiddels aangenomen door de KNVB en ga stage lopen bij Roda JC Onder 17 om het laatste diploma te halen."

Maatschappij

En daarbuiten gaat Rutjes aan de slag voor de Stichting Midden in de Maatschappij van de Limburgse club. En de invulling daarvan is heel breed. "Daar kijk ik enorm naar uit." Rutjes was altijd al de man die zich in de maatschappij liet zien. Met bezoeken aan scholen, ziekenhuizen en sportbijeenkomsten.

"Daar krijg ik enorm veel energie van. Als een kind in een ziekenhuis zich even niet ziek kan voelen, dan maakt dat je wereld. Het maakt je als mens om soms buiten je comfortzone te treden."

Positief

De voetballiefhebber weet wel dat de positiviteit van Rutjes bijna grenzeloos is. Nu hij trainer wordt, worden er andere kanten van zijn persoonlijkheid gevraagd. Maar dat is geen probleem, verzekert Rutjes. "Ik kan zeker ook boos of streng zijn. Maar dat heb ik nooit getoond aan de buitenwereld."

"Met de bagage die ik heb als profvoetballer denk ik dat er heel veel mogelijkheden zijn in mijn nieuwe rol."

Cultheld Rutjes jeugdtrainer

Ster advertentie
Ster advertentie