Politiek
BNNVARA

D66: We hadden een staatssecretaris moeten hebben voor Europa

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. D66: We hadden een staatssecretaris moeten hebben voor Europa

Achteraf had het kabinet een extra staatssecretaris moeten hebben voor Europese Zaken. Dat zegt Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 in reactie op onderzoek van De Nieuws BV. Nederlandse ministers blijken namelijk bij meer dan de helft van speciale Brexit-vergaderingen van Europese ministers niet aanwezig te zijn geweest. In plaats daarvan stuurde Nederland een hoge ambtenaar.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven: 'We hadden een tweede staatssecretaris voor Europese Zaken moeten hebbe

Naast het Europees Parlement en de Europese Commissie is de Raad van de Europese Unie, of Raad van Ministers, het belangrijkste wetgevende orgaan van de Europese Unie. Zij keuren Europese regels goed en nemen gezamenlijke besluiten. Voor de Brexit belegde de Raad 20 speciale raden, waarin ministers onder andere werden bijgepraat over de onderhandelingen.

Uit onderzoek van De Nieuws BV blijkt nu dat de Nederlandse kabinetten Rutte II en Rutte III in minder dan de helft van de gevallen een minister of staatssecretaris naar die vergaderingen stuurde. Vergeleken met andere Europese lidstaten is dat bijna twee keer zo vaak als gemiddeld.

Een land als Ierland, dat net als Nederland veel belang heeft bij het verloop van de Brexit, stuurde nooit een ambtenaar als plaatsvervanger en vaardigde zelfs een paar keer de vice-premier af.

Belangrijk

Aanwezigheid van bewindslieden is belangrijk, schreef Blok eerder aan de Tweede Kamer, 'ook gezien het belang van de gesprekken die in de marge daarvan kunnen worden gevoerd.' Een studie van Instituut Clingendael bevestigde dat begin dit jaar.

Rem Korteweg, een van de auteurs, wijst erop dat de hoogste ambtenaar in Brussel, die ministers bij Raden vervangt, uiterst competent én korte lijntjes heeft met premier Rutte. Tegelijkertijd heeft een topambtenaar ''maar een beperkt onderhandelingsmandaat, terwijl de Ierse vice-premier zelf kan onderhandelen.''

Minister Blok legde de Tweede Kamer laatst uit waarom hij niet bij een aantal vergaderingen is geweest. In bijna alle gevallen had dit te maken met officiële ontvangsten, buitenlandse bezoeken of debatten in het parlement. In één geval, op 20 juli, had hij vakantie.

In een debat zei Blok dat er ook een praktische verklaring is voor ministeriële afwezigheid in Brussel: "Nederland heeft in vergelijking met veel landen een klein kabinet." Zij kunnen daardoor makkelijker een andere bewindspersoon sturen.

Aanwezigheid

Uit het meest recente overzicht van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat Nederlandse kabinetsleden van 2014 tot midden 2018 in meer dan 80 procent van de Brusselse ministersvergaderingen aanwezig waren. Sinds 2017 zakte dat percentage onder de 70 procent. Van de 28 lidstaten zakte Nederland daarmee naar plek 24 wat betreft aanwezigheid.

De Nieuws BV is iedere werkdag te horen tussen 12.00 en 14.00.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie