Politiek
KRO-NCRV

Interne straf voor VVD'er Wybren van Haga 'voor de bühne'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Interne straf voor VVD'er Wybren van Haga 'voor de bühne'

Kamerlid Van Haga werd gepakt met alcohol achter het stuur. Van zijn partij moet hij een boete betalen én vijf dagen vrijwilligerswerk doen. "Dit is voor de bühne", zegt journalist en programmamaker Erik Noomen in Spraakmakers.

Koploper veroordelingen

Klaas Dijkhoff probeert zo de aandacht over de misstanden bij de VVD mooi te schuiven op iemand "die een paar borrels te veel op heeft", aldus Noomen. Hij snapt dat Dijkhoff dit 'kleine dingetje' gebruikt om de aandacht weg te trekken van de grotere problemen. De VVD is grote koploper in veroordelingen.

Eerder werd Van Haga kort geschorst voor zijn vastgoedonderneming. De VVD'er bleek als huisjesmelker te veel mensen in een aantal van zijn huizen te hebben wonen. Noomen: "Dat zijn de grote problemen".

Het eigen boetesysteem binnen de partij vindt Noomen niet bij de VVD passen. "Het lijkt wel een SP-achtige structuur waar de partij bepaalt hoe jij met je geld om moet gaan."

Zetelroof

Oud-VVD Kamerlid Oplaat snapt wel waarom Dijkhoff deze maatregel neemt. "Als hij het niet had gedaan, zeggen ze achteraf dat Dijkhoff niks doet."

Volgens hem kiest de fractievoorzitter voor deze maatregelen zodat Van Haga niet hoeft op te stappen of de fractie hoeft te verlaten. Daarmee probeert Dijkhoff zetelroof te voorkomen. Volgens Oplaat wordt bij zetelroof de dunne meerderheid wel erg dun.

Quote

Het is de eerste keer dat het zo wordt aangepakt.

Oud-Kamerlid Gert-Jan Oplaat

Eerder stapten Kamerleden op na integriteitskwesties. Nu zijn er dus vanuit de partij boetes. "Het is de eerste keer dat het zo wordt aangepakt."

"Alle partijen worstelen met integriteit", zegt Oplaat, "en de VVD nu iets meer dan anderen." Daarom heeft de partij een integriteitscommissie opgesteld drie jaar leden. De eigen liberale rechtbank is daarvan het gevolg.

Het Mediaforum met Erik Noomen en Diederik Broekhuizen

e
Ster advertentie
Ster advertentie