Politiek
BNNVARA

Wim van de Camp: 'Het is goed dat de gevestigde orde af en toe wordt wakkergeschud'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wim van de Camp: 'Het is goed dat de gevestigde orde af en toe wordt wakkergeschud'

Den Haag en Brussel kent hij als zijn broekzak. Maar, na 33 jaar neemt hij nu afscheid: Wim van de Camp. In die jaren heeft hij een boel zien veranderen. Het grootste verschil? "Ons hele leven is veel sneller geworden." Over die veranderingen en dat Den Haag best eens voor Brussel op mag komen, vertelt hij in De Nieuws BV.

Tien jaar was hij lid van het Europees Parlement en 23 jaar van de Tweede Kamer. Politiek lijkt dus wel een vorm van topsport. "Je moet wel een goede conditie hebben", zegt Van de Camp. "Het is wel topsport, zeker als je het aantal trainingsuren ziet."

En dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Het drukke politieke leven zorgt voor moeilijke beslissingen, ook in het privéleven. Van de Camp: "Mijn partner is overleden. En als je dan zegt 'heb je voldoende aandacht aan hem besteed?' dan heb ik daar soms wel eens mijn twijfels bij. En dat doet heel erg pijn."

Verslaafd aan politiek

Politiek heeft Van de Camp echter nooit verveeld: "Ik moet soms uitleggen dat ik af en toe de indruk heb dat ik nog nooit gewerkt heb. Dat is misschien raar voor iemand die 60 uur per week werkt, maar ik ben behoorlijk verslaafd aan de politiek. En, ik vind het ook buitengewoon interessant. Ik heb ervan genoten. Maar ik heb door mijn boeren nuchterheid en het motorrijden ook het relatieve van de politieke carrière ingezien."

Dus nu hij 65 is, vind Van de Camp het niet erg om te stoppen. Als hij zijn carrière moet karakteriseren, ziet Van de Camp zichzelf als "een probleem oplosser en van de duurloop. Ik ben een hele taaie. Ik hou net zo lang vol tot het dossier is opgelost of een compromis is bereikt. Maar, ik ben wel ijdel hoor, pas op."

Opkomend populisme

Dat er in de Nederlandse politiek partijen zijn die anders naar Brussel kijken vindt Van de Camp aan de ene kant verfrissend: "Het is goed dat de gevestigde orde - en daar behoor ik ook toe - dat die af en toe eens wordt opgeschud en bij de staart wordt gepakt."

Maar aan de andere kant; de kritiek op de EU en het suggereren van een 'Nexit'? Dat is geen goed idee. Van de Camp: "Ik vind het buitengewoon vals om de indruk te wekken dat Nederland zonder de EU kan. Dat is hetzelfde als zeggen 'er kunnen baby's geboren worden zonder moeder'. Dat kan niet meer."

Quote

Ik vind dat de gevestigde orde best eens wat meer mag opkomen voor de Europese Unie.

Wim van de Camp

'Je moet niet met onzinverhalen komen'

Van de Camp: "Wij zitten in een 70-jarig proces van vrede. 76% van onze economie draait op export naar de andere 27 landen. Het heeft geen zin om over Nexit te praten. Toch wordt daar ook door jullie ('de media' .red) veel aandacht aan besteed. Het wordt tijd dat de gevestigde orde, inclusief Rutte, Buma en Asscher, tegen meneer Baudet zegt 'jongen, hartstikke goed dat je ons wil wakker maken, maar je moet niet met onzinverhalen komen.'"

Er wordt te weinig gezegd over wat de EU ons oplevert, volgens Van de Camp. Daarmee heeft hij kritiek op zijn eigen partij, het CDA. Van de Camp: "Het idee dat, omdat ik van het CDA ben, ik het 100% eens ben met de standpunten, dat is een beetje een primitieve opvatting van politiek. Ik bedoel ik heb ook zo mijn nuances bij de Tweede Kamerfractie. Ook bij mijn eigen functie in het Europees Parlement. Maar ik vind dat de gevestigde orde best eens wat meer mag opkomen voor de Europese Unie."

Wim van de Camp neemt na 33 jaar afscheid van de politiek

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie