appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

De Dag

‘De Dag’ praat je elke werkdag bij over het gesprek van de dag in het nieuws, onder leiding van NOS-presentator Jurgen van den Berg. Je krijgt uitleg en duiding van journalisten van alle omroepen op NPO Radio 1.

Podcast afleveringen

De Dag #119: Is ons beeld van sekswerkers te eenzijdig? l Stoomcursus Noord/Zuidlijn

Download

Edwin van den Berg geeft een stoomcursus geschiedenis van de Noord/Zuidlijn en escort Lisa Stevens vertelt over de mooie en minder mooie kanten van haar beroep.

De Dag #118: Wat de droogte met boeren doet l Hoe gaat het er aan toe bij FC Twente?

Download

"De droogte beheerst mijn hele leven op dit moment", vertelt akkerbouwer Bert Sloetjes. Sportverslaggever Fardau Wagenaar legt uit hoe het er bij FC Twente aan toe gaat en we gaan op bomeninspectie.

De Dag #118: 'Lerarentekort doet kinderen tekort' | Dionne Stax over de Vierdaagse | Vrede tussen Eritrea en Ethiopië '

Download

Met vandaag: Lerarentekort doet kinderen tekort | Dionne Stax over de Vierdaagse | Vrede tussen Eritrea en Ethiopië

De Dag #117: Werkt het Internationaal Strafhof zoals het moet? | Ghostproducers: het geheim van de muziekindustrie

Download

Hoera! Het Internationale Strafhof bestaat twintig jaar. Niet helemaal. Advocaat en hoogleraar strafrecht Goran Sluiter is te gast over de verwachtingen van toen en de realiteit van nu. En sommige dj's maken hun muziek helemaal niet zelf maar gebruiken ghostproducers. Jeroen Gortworst van NOS Mashup vertelt hoe gevoelig dat ligt.

De Dag #115: Wat kunnen we verwachten van de Trump-Poetintop l Hoe mens en olifant samen kunnen leven

Download

Antoinette van de Water vertelt hoe mens en olifant wél in een gebied kunnen samenleven en correspondent Geert Groot Koerkamp legt uit waarom Trump en Poetin elkaar in Finland ontmoeten.

De Dag #114: Wat vonden de Russen nou zelf van het WK? | De voor(oor)delen van een woonwagen

Download

Verslaggever Edwin Cornelissen reisde wekenlang kriskras door Rusland en maakte allerlei reportages rondom het WK Voetbal. En Sabina Achterbergh maakt ons wegwijs in de woonwagencultuur.

De Dag #113: Hoe verloopt een eerste dag als burgemeester van Amsterdam? | Waarom de zaak Beate Zschäpe de belangstelling van Duitsland heeft

Download

Femke Halsema word beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Oud-burgemeester Job Cohen haalt herinneringen op aan zijn eerste dag. En in Duitsland is levenslang geëist tegen Beate Zschäpe. Wouter Meijer weet waarom de zaak zo belangrijk is voor Duitsers.

De Dag #112: Hoe is het om verslag te doen van de Thaise reddingsactie? | Dit moet je weten over het klimaatakkoord

Download

Correspondent Marieke de Vries was een week in Thailand en kon tot de drempel van de grot komen. Ze vertelt hoe het is om verslag te doen van een reddingsactie als deze. En het klimaatakkoord, waarom is dat nu zo belangrijk. Henrik-Willem Hofs praat je bij over wat je moet weten.

De Dag #111: waarom kiest Trump deze rechter? | Fietsen met politici | Grens België en Frankrijk bereidt zich voor op WK-wedstrijd

Download

Met vandaag: waarom kiest Trump deze rechter? | Fietsen met politici | Grens België en Frankrijk bereidt zich voor op WK-wedstrijd

De Dag #110: Waarom mogen meiden niet dansen in Iran?

Download

Met vandaag: waarom mogen meiden niet dansen in Iran? | Het leven van Oost-Europese truckers in Nederland | Meer elektrisch rijden betekent dat we 'slimmer' moeten opladen.

De Dag #109: De avonturen van de man achterop de motor tijdens de tour | Dit moet je weten over Trumps handelsconflict

Download

Verslaggever Sebastiaan Timmerman zit weer drie weken achterop de motor tijdens Radio Tour de France. En de Amerikaanse president Trump wil 'eerlijk' handelsverkeer, maar wat is eerlijk en hoe werkt de retoriek rondom de importheffingen?

De Dag #108: Wat beweegt 'allround opvallend persoon' Kim Dotcom? | Hoe er toch onderzoek komt naar misbruik Jehovah's Getuigen

Download

Internetondernemer Kim Dotcom werd schathemeltjerijk met Megaupload en voert een lange strijd tegen de Amerikaanse justitie. We bespreken zijn flamboyante leven met techredacteur Joost Schellevis. En met Marinde van der Breggen praten we over haar verhaal over misbruik onder Jehovah's Getuigen. Daar komt nu waarschijnlijk een onderzoek naar.

De Dag #107: Hoe is het om overgewicht te hebben? | Een kledingfabriek in Bangladesh van binnen

Download

Je kunt je schamen voor je overgewicht, maar dat hoeft niet. Iris Nieuwenhuis vertelt waarom. En Anneke Magendans neemt ons mee in een kledingfabriek in Bangladesh.

De Dag #106: Wat maak je mee als pleeggezin? l In de sportwereld valt de appel niet ver van de boom

Download

Daniëlle van den Mosselaar vertelt wat ze meemaakt als pleegmoeder en motorcoureur Jurgen van den Goorbergh vertelt of zijn sportcarrière die van zijn racende zoon Zonta (12) helpt.

De Dag #105: Hoe bereidt Rutte zich voor op Trump? l Waarom een moordonderzoek vast loopt l Het leven van Armando

Download

Oud-diplomaat Ben Bot vertelt wat er achter de diplomatieke schermen van het Witte Huis gebeurt, onderzoeksjournalist Sanne Boer duikt met ons een cold case in en we kijken terug op het leven van kunstenaar Armando.

De Dag #104: Wat je moet weten over Caloh Wagoh | Hoe het slavernijverleden leeft onder jongeren | Ons Engels kan beter!

Download

Motorclub Caloh Wagoh Main Triad bestaat nog maar net en heeft nu al een twijfelachtige reputatie opgebouwd. Mick van Wely legt uit hoe dat zit. Verder bespreken we met Gershwin Bonevacia wat het slavernijverleden betekent voor jongeren en staan we stil bij ons slechte Engels.

De Dag #103: 1% loonsverhoging winkelpersoneel, hoera? | Hoe Italië met migranten omgaat | Met je klapstoeltje naar Verdi

Download

1,03 procent, dat krijgt winkelpersoneel er volgende maand bij. Hoe kwam de nieuwe cao tot stand en waarom maar een procent loonsverhoging? Verder vertelt Mustafa Marghadi hoe Italiaanse autoriteiten migranten behandelen. Hij stond er tussen. En een luxe operagebouw voor een uitvoering? In Den Bosch kan Verdi ook gewoon op een plein.

De Dag #102: Hoe oprecht is de emotie van Rutte? l Een opgejaagd gevoel in de bus l Biologische boeren

Download

Buschauffeur Frans Rozekrans legt uit waarom hij vandaag staakt, politiek commentator Xander van der Wulp vertelt hoe het debat over dividendbelasting de positie van Rutte beïnvloedt en verslaggever Charlotte Waaijers gaat op bezoek bij een biologische boer.

De Dag #101: Odfjell is too big to fail l 'Politiek moet signaal geven na actie tegen Telegraaf'

Download

In podcast De Dag neemt journalist Wilfried Koomen andere incidenten bij Odfjell onder de loep en vertelt Thomas Bruning waarom de actie tegen Telegraaf niet alleen een probleem is voor de media.

De Dag #100: De zin en onzin van data voor de voetbalwereld l Waarom ouders twijfelen over inentingen l Steeds meer singles

Download

In podcast De Dag bespreekt datajournalist Michiel de Hoog of de voetbalwereld data (nog) vaker moet inzetten en vertelt jeugdarts en onderzoeker Mascha Kamphuis waarom ouders van peuters twijfelen over inenten.

De Dag #99: De man die Mexico opnieuw wil 'uitvinden' | Hoe herken je depressie bij vrienden?

Download

Mexico maakt zich op voor belangrijke verkiezingen: volgende week kiest het door geweld geteisterde land een nieuwe president. Meer dan 100 politici werden het afgelopen jaar al vermoord. In dit klimaat springt kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador, 'Amlo' genoemd, eruit. Hij wordt bijna zeker de nieuwe president van het land, verwacht Latijns-Amerikajournalist Edwin Koopman van het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland (VPRO). Amlo's plan? Het land opnieuw 'uitvinden', thuis blijven wonen én het presidentieel vliegtuig de deur uit. | Je ziet het vaak niet aan de buitenkant, maar toch voelen drie op de tien jongeren zich depressief. In De Dag duiken we met NOS-redacteur zorg Ardi Vleugels en NOS op 3-redacteur Jeanine Duijst in de wereld van depressie. | Het zijn gouden tijden voor stemacteuren. Economieverslaggever Charlotte Waaijers ontdekt waarom.

De Dag #98: Hoe Denk het plan voor nep-PVV-campagne moést bekennen

Download

Een foto van Wilders en de tekst 'na 15 maart gaan we Nederland zuiveren'. Met die nepbanner overwoog de politieke partij Denk vorig jaar campagne te voeren onder de vlag van de PVV, om die partij in een kwaad daglicht te kunnen zetten. Het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV (BNNVARA) kwam het plan op het spoor. In podcast De Dag vertelt journalist Hans van Waas hoe hij en zijn collega's door Denk werden tegengewerkt in hun zoektocht naar de waarheid. "Het is zorgelijk hoe er met journalisten wordt omgegaan." | Deze week zwol de kritiek aan tegen het immigratiebeleid van president Trump. De foto van een huilend 2-jarig meisje voedde die verontwaardiging en ging viral. Met fotograaf Marcel Molle, tevens voorzitter van de Zilveren Camera, bespreken we hoe één beeld meer kan zeggen dan duizend woorden, waarom de ene foto wel impact heeft en de ander niet én hoe je als fotograaf omgaat met schrijnende situaties. "Met tranen in je ogen kun je niet werken."

De Dag #97: Nederland heeft allang een militaire ruimtemacht l Hoe groot is de slagkracht van de VN-Mensenrechtenraad? l Baby-mania in Nieuw-Zeeland

Download

Een Space Force klinkt gekker dan het is. Nederland heeft sinds 2011 namelijk zijn eigen militaire ruimtemacht. Directeur Bernard Buis legt uit wat 'zijn' organisatie precies doet. En hoe groot is de slagkracht van de VN-mensenrechtenraad? Die vraag beantwoord hoogleraar Yvonne Donder. We sluiten af met een reportage van Robert Portier: Nieuw-Zeeland is in de ban van een First Baby.

De Dag #96: Onze boeren eindelijk zelf aan het woord | Gevoeligheid rond de Turkse stem | Bijendieven

Download

Je hoort altijd dezelfde mensen als het over boeren gaat. Maar Trouw heeft nu duizenden boeren zelf om hun mening gevraagd en de uitkomst is onthutsend. Met oud-politica Münire Manisa praten we over de Turkse verkiezingen (in Nederland) en we bespreken een diefstal van 60.000 bijen.

De Dag #95: Wordt EU een digitale kolonie van VS en China? | FARC nerveus na verkiezingen nieuwe president

Download

'We' lopen achter op de VS en China op het gebied van kunstmatige intelligentie, vinden ruim 150 onderzoekers. Aan NOS-economieverslaggever Bart Kamphuis vragen we waarom het eigenlijk erg is om niet haantje de voorste te zijn. "Als wij niet in staat zijn de lastige algoritmes te maken, kunnen we ook niet begrijpen wat er allemaal mee gebeurt". | Met correspondent Marc Bessems en onderzoeker Linda Lemmen gaan we naar Colombia, waar de conservatieve kandidaat Iván Duque de presidentsverkiezingen gewonnen. Hij belooft onder meer het vredesverdrag met rebellenbeweging FARC te herzien. Staat daarmee de vrede in het land op het spel?

De Dag #94: Hoeveel weten we eigenlijk van de Zuidpool? l Waarom vaders meer aandacht moeten krijgen

Download

Na twee dagen alarmerend klimaatnieuws op een rij, vertelt onderzoeker Stef Lhermitte wat we eigenlijk over het ijs op onze polen weten. En: de vader raakt ondergesneeuwd in de media, vinden journalisten Jochem Nühn en Ralph de Beer.

De Dag #93: Zo trap je niet in nepnieuws | Historische data Oostzeehandel online | Huisartsen overbelast

Download

Met vandaag: Zo trap je niet in nepnieuws | Historische data Oostzeehandel online | Huisartsen overbelast

De Dag #92: 'Iedereen had Anne Faber kunnen zijn' | Gaat WK-toewijzing eindelijk zonder corruptie?

Download

Verslaggever Tanja Braun was de afgelopen dagen bij de behandeling van de zaak-Anne Faber. "Het had iedereen kunnen zijn. Zo ging de zaak ook over mij, mijn vriendinnen, mijn eigen dochters." - Vandaag komen alle FIFA-leden in Moskou bijeen om het WK-land van 2026 aan te wijzen. De voetbalbond belooft meer transparantie, nadat eerdere toewijzingen niet geheel vlekkeloos verliepen. NOS-sportverslaggever Jeroen Stekelenburg zoekt uit hoe 'transparant' de stemming vandaag verloopt. - De Nederlandse verzamelaar Bay van der Bunt heeft het vermeende lievelingsboek van Willem van Oranje in handen gekregen. Aan presentator Jurgen van den Berg legt hij uit waar dit 'erotische koffietafelboek' over gaat.

De Dag #91: Hoe beleeft Zuid-Korea de ontmoeting tussen Trump en Kim? | Zo smaakt de perfecte haring

Download

Met vandaag: Hoe beleeft Zuid-Korea de ontmoeting tussen Trump en Kim? | Zo smaakt de perfecte haring

De Dag #90: 'Bitcoin moet van mantra veilig af' | Simon Wijnbergen overleefde kindertransport Kamp Vught

Download

De bitcoin is weer een stuk minder waard na een inbraak bij een handelsplatform. We bespreken de instabiele markt van de cryptomunt. En Simon Wijnbergen ontkwam op wonderbaarlijke wijze aan het wrede lot van de kinderen uit kamp Vught tijdens de oorlog. Hij blijkt nog te leven, een reportage.

De Dag #89: Kan Wiebes de breuk in het vertrouwen van Groningers repareren? | Maffia en de Paus | Plastic fietspad in Zwolle

Download

Kan Wiebes de breuk in het vertrouwen van Groningers repareren? | Maffia en de Paus | Plastic fietspad in Zwolle

De Dag #88: Zo kwam een geheime GroenLinks-relatie op straat te liggen | Kinderen vast in het buitenland

Download

Het verhaal van journalist Elodie Verweij die zag hoe GroenLinksers Meijer en Grashoff zich als een stelletje gedroegen ergens op straat. Toen ging het balletje rollen. Ook zoeken we uit hoe moeilijk het is om een kind terug te halen uit het buitenland.

De Dag #87: Het Holleederproces is nu pas écht begonen l Leven in een asielzoekerscentrum l Schurft maakt 'comeback'

Download

Hoe is het om in een asielzoekerscentrum te wonen? | Het Holleeder-proces wordt nu echt interessant | Schurft maakt 'comeback' in studentensteden

De Dag #85: Heb je al die 'smart'-apparaten wel nodig? | Formeren kun je leren | President klimt in de pen

Download

Er zit eindelijk een beetje schot in de formatie van een nieuw college in Rotterdam, wij krijgen een lesje formeren. Ook nemen we de smart-apparatuur in je huis onder de loep en duiken we in de thriller van Bill Clinton.

De Dag #84: Reden tot feest nu het AD zijn olieboltest afschaft? | Dreigt er een burgeroorlog in Nicaragua? | Whisky wordt duurder

Download

Reden tot feest nu het AD zijn olieboltest afschaft? | Dreigt er een burgeroorlog in Nicaragua? | Whisky wordt duurder

De Dag #83: Hoe kunnen we het groeiend aantal treinreizigers aan? | Schaatsers moeten met de tijd mee | Hufters in Amsterdam

Download

Kunnen we het groeiend aantal reizigers aan? | Schaatsers moeten met de tijd mee | Hufters worden aangepakt in Amsterdam

De Dag #82: Wie zijn de Blokkers ook alweer? l Waarom we weinig over ons pensioen weten l Overuren door noodweer

Download

In podcast #DeDag legt onderzoekster Marike Knoef uit waarom zo weinig mensen zich in hun pensioen verdiepen, geeft journalist Barbara Rijlaarsdam een inkijk in geruzie bij de Blokkerfamilie en neemt verslaggever Roel Pauw noodweerschade op.

De Dag #81: Waarom Utrecht geen metropool moet worden l Hongersnood in Zuid-Sudan l Wild spotten vanuit huis

Download

In podcast #DeDag vertelt hulpverlener Kathelijne Schenkel hoe inwoners van Zuid-Sudan aan voldoende eten proberen te komen en legt onderzoeker Paul van de Coevering uit waarom Utrecht geen metropool moet worden.

De Dag #80: Alternatieven voor antibiotica l De tijdloosheid van Atari l Chinese touroperators naar Drenthe

Download

In podcast #Dedag legt NOS-redacteur Rinke van den Brink uit waarom bacteriofagen nog niet het ideale alternatief zijn voor antibiotica, vertelt Jeroen Wollaars wat zo mooi is aan Atari en gaan we op stap met Chinese touroperators in Drenthe.

De Dag #79: Wat er voor Rutte op het spel staat in het MH17-dossier l Is de Champions League nog wel spannend?

Download

In podcast #DeDag: de persoonlijke betrokkenheid van Rutte bij de MH17, is de Champions League nog wel spannend en een bijzondere aanwinst voor het Rijksmuseum.

De Dag #78: Wie betaalt schulden Italië? | Slagersvak moet sexy

Download

In De Dag bespreken we de plannen van de nieuwe regering van Italië. Die kosten veel geld terwijl het land torenhoge schulden heeft. En er zijn weinig mensen die slager willen worden. Hoe kan dat anders?

De Dag #77: Zo moet schuldhulp | Geert verloor zoon aan choking challenge | Zeeschat is miljarden waard

Download

In De Dag bespreken we hoe schuldhulp aangepakt zou moeten worden, staan we stil bij de choking challenge en verkennen we een eeuwenoude schat op de zeebodem.

De Dag #76: Wat levert een notering in de Lonely Planet eigenlijk op?

Download

In DeDag bespreken we de notering van Friesland in de top drie van Europese reisbestemmingen, de hoorzitting van Mark Zuckerberg en het reddingsplan voor Franse banlieues.

#75: Waarom zou Engels eigenlijk het onderwijs verslechteren? | Harry & Meghan: sprookjeshuwelijk en media-event

Download

Twee universiteiten en de onderwijsinspectie worden voor de rechter gedaagd vanwege het 'oprukkende Engels' in de collegezaal. Emeritus hoogleraar Carel Jansen vertelt waarom het onderwijs eigenlijk zou verslechteren door het Engels. Verder deelt correspondent Suse van Kleef in deze podcast haar belevenissen aan de vooravond van het 'sprookjeshuwelijk' van de Britse prins Harry en Meghan Markle. Ook spreken we met basisschoolleraar Paul Schmidt, die met ruim duizend kinderen gaat dansen op Thriller van Michael Jackson, de King of Pop die 10 jaar geleden overleed.

De Dag #74: Waarom gaat het slecht met de Wadden? | Hoe kan Ebola opnieuw toeslaan?

Download

Het gaat niet goed met het Waddengebied: de kwaliteit van de flora en fauna holt achteruit. Charlotte Biskop, boswachter op Texel, legt uit waarom we de Wadden niet als 'normaal' moeten zien. Verder vandaag: Opnieuw wordt Afrika getroffen door een uitbraak van het ebolavirus. Hoe komt het dat de ziekte zich (opnieuw) zo snel verspreidt? En sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelt het onbekende verhaal van de Nederlandse Olympische Spelen van 1928.

De Dag #73: Het gaat goed met ons | Kims invloed op Koreastudies | Politiek vertrouwen VS

Download

Het gaat heel goed met ons, maar er is een belangrijke kanttekening, het aantal aanmeldingen voor Koreastudies in Leiden is verdubbeld en Amerikanen hebben geen vertrouwen meer in het politieke systeem.

De Dag #72: Alles over cryptovaluta l Motorclubs hebben steeds minder speelruimte l Mark Rutte en de Antilliaanse leguanen

Download

Journalist Krijn Soeteman geeft een lesje cryptovaluta, vier leden van motorclub No Surrender opgepakt en waarom vliegt Mark Rutte met vier Antilliaanse leguanen naar Nederland?

De Dag #71: Mees kan nergens terecht l terreur in Indonesië l The Big Lebowski 20 jaar

Download

GGZ-patiënten met complexe problemen vallen tussen wal en schip, de terreurcellen van Indonesië, 20 jaar The Big Lebowski.

De Dag #70: De harde ballen van Kiki Bertens | Toenadering kerk en lhbt-gemeenschap in Den Bosch

Download

De loopbaan van Kiki Bertens kent veel ups en downs, maar momenteel lijkt de tennisster zich weer tussen de absolute toppers te nestelen. Zo versloeg ze de afgelopen dagen Caroline Wozniacki en Maria Sjarapova op het WTA-toernooi in Madrid. NOS-sportjournalist Mark Brasser is onder de indruk van Bertens, en vooral over de snelheid waarmee ze slaat. Daarnaast praat presentator Winfried Baijens met Ivo van Harmelen, voormalig programmamanager van de Roze Zaterdag in Den Bosch. De bisschop aldaar wilde lhbt'ers zegenen in de Sint Janskathedraal, maar zag er van af na protest van kritische gelovigen. Tot slot bellen we met Niels de Wildt, manager van Safaripark Beekse Bergen, waar een gezin bijna ten prooi is gevallen aan een groepje jachtluipaarden.

De Dag #69: Nieuwe privacywet moet techgiganten beteugelen, maar bezorgt vooral het mkb kopzorgen

Download

Wat weten bedrijven van je? Vanaf 25 mei heb je dankzij nieuwe EU-wetgeving het recht om dat te weten. Maar veel bedrijven hebben moeite om deze Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) door te voeren. In podcast De Dag duiken we met techredacteur Joost Schellevis in de vraag waarom het zo lastig is voor bedrijven om de nieuwe privacywet op tijd door te voeren.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1