appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO

De Dag

‘De Dag’ praat je elke werkdag bij over het gesprek van de dag in het nieuws, onder leiding van NOS-presentator Jurgen van den Berg. Je krijgt uitleg en duiding van journalisten van alle omroepen op NPO Radio 1.

Podcast afleveringen

De Dag #206: Zo is het in een overvol Grieks opvangkamp | Een viervoudige moord zet Enschede op zijn kop

dinsdag 20 november 2018, 12:04 uur

Download

'Explosief' noemt de gouverneur het vluchtelingenkamp op Samos. Sander Schaap is net in het kamp geweest en vertelt over de situatie. En het onderzoek naar een viervoudige moord in Enschede is nog in volle gang. Pim Lindeman is misdaad- en onderzoeksjournalist bij Tubantia. Hij geeft een inkijkje in de lokale crime scene.

De Dag #205: Naar Roemenië voor een nep-Picasso? 'Kan gebeuren' l Internet bestaat 30 jaar, hoera?!

maandag 19 november 2018, 12:04 uur

Download

Mira Fetica is boos, heel boos. Ze vertelt over haar zoektocht naar de valse tekening van Picasso. En internetpionier Piet Beertema belt in om de 30-jarige verjaardag van internet te vieren.

De Dag #204: 'Genocideproces Rode Khmer is een farce' | Waarom juwelen miljoenen euro's opleveren

vrijdag 16 november 2018, 12:30 uur

Download

"Dit proces is een farce." Advocaat Victor Koppe is niet te spreken over de veroordeling van twee oud-leiders van de Rode Khmer in Cambodja. Dat regime is verantwoordelijk voor zeker 1,8 miljoen doden in de jaren 70. Koppe staat Nuon Chea (92) bij, na leider Pol Pot 'Broeder Nummer 2' van het brute bewind. "Als ik had geweten dat het proces zo'n farce zou zijn, had ik het niet gedaan." Het regent records op de internationale veilingen deze week: een schilderij van David Hockney ging voor 80 miljoen onder de hamer, juwelen van Marie-Antoinette leverde 47 miljoen euro op. Waarom worden er zulke duizelingwekkende bedragen betaald? Martijn Akkerman, juwelenexpert bij Tussen Kunst en Kitsch, begrijpt dat wel. "Je moet het verhaal kennen en zo'n juweel, die moet je gedragen zien."

De Dag #203 - De negen levens van Teresa May | Wat je als millennial aan het pensioenakkoord hebt

donderdag 15 november 2018, 12:05 uur

Download

Met vandaag: De negen levens van Teresa May | Wat je als millennial aan het pensioenakkoord hebt

De Dag #202: Waarom niemand de Winterspelen wil l Eerst een pijnstiller, dan een kruidenmengsel.

woensdag 14 november 2018, 11:29 uur

Download

Grote sportevenementen blijken steeds vaker een hoofdpijndossier voor steden. Volkskrantjournalist John Volkers legt uit hoe dat komt. En worden tijgerbotten écht in Chinese medicijnen gebruikt? Sinoloog Moon-Yeuh Feng beantwoordt die vraag.

De Dag #201: Hoe de dood van een Rus voor anti-corruptiewetten zorgt | De gevoeligheden rond de zoektocht naar Willeke Dost

dinsdag 13 november 2018, 11:34 uur

Download

Sergej Magnitsky was een accountant die fraude aan het licht bracht, maar werd gearresteerd en overleed in de gevangenis. Zijn dood leidde wereldwijd tot Magnitsky-wetten en Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil dat er in Nederland ook een Magnitsky-wet komt. En de politie zocht opnieuw naar Willeke Dost. Verslaggever Mattijs van de Wiel vertelt hoe hij zich moest bewegen tussen politie en burgers die het oneens met elkaar zijn over een gevoelig onderwerp als dit.

De Dag #200: Wanneer 'vroempoen' eindelijk ingevoerd wordt | Lachgas is legaal, maar handel is 'markt van cowboys'

maandag 12 november 2018, 11:27 uur

Download

Al bijna twintig jaar duikt het K-woord zo nu en dan op in Den Haag, maar iedere keer opnieuw sneuvelt het plan om kilometerheffing in te voeren. Door autogebruik in de spits te belasten, zou het aantal files afnemen, volgens voorstanders. Gisteren blies programmamaker Arjen Lubach rekeningrijden nieuw leven in. Politiek commentator Joost Vullings betwijfelt of het er ooit van gaat komen. "Iedereen die er aan wil, wens ik een prettige wedstrijd." Lachgas is enorm populair: dit jaar alleen al kwam er via de Nederlandse haven 1,2 miljoen kilo lachgas binnen. Hoewel het legaal is, gaat er een markt van comboys schuil achter de lachgasballonnetjes- en patronen, ontdekte Anna Pruis van NOS op 3. In De Dag vertelt ze hoe jonge koeriers met een tas vol bakspullen van de groothandel snel rijk kunnen worden.

De Dag #199: Hoe overleven kinderen de achtste oorlogswinter in Syrië? | Hoe krijg je jongeren geïnteresseerd in WO I?

vrijdag 9 november 2018, 11:27 uur

Download

In Syrië staat alweer de achtste oorlogswinter voor de deur en vandaag vraagt Unicef om extra noodhulp voor bijna anderhalf miljoen kinderen. En we horen steeds dat het belangrijk is om WO I niet te vergeten, maar hoe doordring je jongeren van dat idee?

De Dag #198: Hoe verbeter je een achterstandswijk? l Is het appverbod nu al achterhaald? 

donderdag 8 november 2018, 12:19 uur

Download

Het gaat slecht met de leefbaarheid in arme wijken. Oud-minister Ella Vogelaar legt uit hoe dat komt. En trendwatcher Vincent Everts kreeg een boete toen hij zijn smartphone gebruikte in een zelfrijdende auto. Hij pleit voor nieuwe wetgeving. En niet omdat hij geen boete wil betalen. Presentatie: Lara Rense.

De Dag #197: Waarom vandaag zo belangrijk is voor hindoes | 'Democraten kampen met identiteitsprobleem'

woensdag 7 november 2018, 12:54 uur

Download

Vanaf vandaag wordt Divali gevierd, het Hindoestaanse 'lichtjesfeest'. Voor wie niet weet wat deze bijzondere dag eigenlijk inhoudt, legt Chander Mahabier uit waarom Divali belangrijk is voor Hindoestanen in ons land. "Er wonen honderdduizenden Surinamers en Indiërs in Nederland. Die zijn dagen bezig het huis schoon te maken." En daarna? Feest en lekker eten! Amerikakenner Laila Frank analyseert in De Dag uitgebreid de uitslag van de midterms. Een Huis van Afgevaardigden met democraten in de meerderheid in combinatie met een Republikeins Senaat gaat in ieder geval een spannende tijd opleveren. "Het valt ook op dat de Democraten nog heel erg aan het zoeken zijn: wie is onze leider? Wat is ons verhaal? Ze hebben echt een identiteitsprobleem."

Podcast #196: Wat de midterms-uitslag voor Nederland of Europa kan betekenen | Stripboeken op de leeslijst

dinsdag 6 november 2018, 12:08 uur

Download

Met vandaag: Amerikanen naar de stembus; wat de midterms-uitslag voor Nederland of Europa kan betekenen | De stripmaker des vaderlands legt uit waarom er meer graphic novels op de leeslijst moeten.

Podcast De Dag: Hoe cultfiguur El Chapo ten val kwam | Vaker ghb-gebruikers bij de eerste hulp: een arts doet een boekje open

maandag 5 november 2018, 13:59 uur

Download

Hij wordt weliswaar El Chapo genoemd, Spaans voor 'het kleintje', maar de Mexicaan Joaquín Guzmán behoort toch zeker tot de grootste en meest beruchte drugsbazen ter wereld. Vandaag begint in New York een monsterproces tegen de crimineel, die in eigen land een zekere cultstatus geniet. Volgens NOS-buitenlandredacteur Eline de Zeeuw is het goed om te beseffen dat er achter die mythologie enorme misdaad schuilgaat. Zij sprak met zijn advocaat, biograaf en undercoveragent die hem arresteerde. Ook spreken we met Femke Gresnigt, arts op de spoedeisende hulp bij het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Zij maakt zich grote zorgen over de toename van ghb-vergiftigingen. Ze vertelt in podcast De Dag openhartig over haar ervaringen.

De Dag #194: Zo is het om aan de andere kant van de lijn te zitten bij 113 | Wat betekent de terugkeer van F1 naar Zandvoort?

vrijdag 2 november 2018, 11:37 uur

Download

Tien jaar geleden werd de zelfmoordpreventielijn 113 opgericht. In De Dag praten we met gepensioneerd huisarts Jops van der Steenhoven. Hij stond mensen te woord die naar 113 belden en vertelt over hoe het is om die gesprekken te voeren. En de terugkeer van de Grand Prix van Nederland lijkt dichterbij dan ooit. Jan Lammers was één van de laatste Nederlandse F1-coureurs die op eigen bodem een wedstrijd reed.

De Dag #193: 'Voor 100 euro heb je een handgranaat' | Leren kunstenaars in spé ook ondernemen?

donderdag 1 november 2018, 12:28 uur

Download

Het is inmiddels een bekende kop op nos.nl: 'Weer handgranaat gevonden in Amsterdam'. Met politie- en justitieredacteur Remco Andringa onderzoeken we daarom wat er achter deze granatenregen schuilgaat. Waarom is het telkens Amsterdam en waar halen criminelen die granaten vandaan? "Een handgranaat heb je voor 100 à 150 euro in huis." Met interieurontwerper Jan des Bouvrie gaan we terug naar zijn studententijd aan de Rietveld Academie. De gerenommeerde kunstschool bestaat namelijk vijftig jaar. Het was allemaal erg anders dan nu, volgens Des Bouvrie. "Ik weet nog dat docent Jan Rietveld binnenkwam en vroeg: "Zijn jullie er allemaal? Nou ik niet, want ik ben dronken."

De Dag #192: Zo machtig is de 'onderkoning van Nederland' | Het is maar de vraag hoe veilig Asia Bibi nu is

woensdag 31 oktober 2018, 11:35 uur

Download

De 'onderkoning van Nederland' werd hij genoemd: vandaag neemt Piet Hein Donner afscheid als vice-president van de Raad van State. Het is een oud instituut met een grote macht maar waarvan weinigen weten wat het precies inhoudt. Politiek verslaggever Arjan Noorlander geeft je daarom in podcast De Dag een stoomcursus staatsrecht. "Rond de benoemingen hangt een zwem van vriendjespolitiek." Asia Bibi wordt niet opgehangen, bepaalde de Pakistaanse rechter vandaag. De christelijke vrouw kreeg de doodstraf omdat ze profeet Mohammed beledigd zou hebben tijdens een woordenwisseling. Richard Groenenboom is de enige Nederlandse journalist die haar in de gevangenis gesproken heeft. Het is volgens hem maar de vraag hoe veilig Bibi nu buiten de gevangenis is. "Extremisten hebben al gezegd haar op te wachten als ze vrijkomt."

De Dag #191: Hoe een filelezer weet waar jij vast staat

dinsdag 30 oktober 2018, 11:30 uur

Download

De drukste spits van het jaar zit er weer op, maar het fileleed blijft aan. We moeten ons namelijk instellen op meer en langere files de komende jaren, zo werd vandaag bekend. Werk aan de winkel dus voor de medewerkers van de ANWB Verkeersinformatie. Filelezer Cees Quax vertelt in De Dag hoe hij eigenlijk weet waar de files staan en wat er leuk is aan dit werk. "Ik word chagrijnig van files." Nederland wordt na de brexit het centrum van de financiële handel in de EU, voorspelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). NOS-economieredacteur André Meinema legt uit wat dit voor 'ons' gaat betekenen. "Het zal geen klapper qua werkgelegenheid opleveren", voorspelt hij. Wél zal de AFM meer mensen moeten aannemen om marktmisbruik en onregelmatigheden te ontdekken.

De Dag #190: Wat trekt Brazilianen aan in Jair Bolsonaro? l Hoe trek je een voetbalclub uit het slop?

maandag 29 oktober 2018, 11:47 uur

Download

'Behangkoning' John van Zweden vertelt hoe hij voetbalclub Swansea City uit het slop trok. Hij kende Vichai Srivaddhanaprabha, de overleden eigenaar van Leicester City persoonlijk. Maar eerst praten we met Jacob Kurc, die in Nederland campagne vierde voor de rechts-populistische winnaar van de Braziliaanse presidentsverkiezingen.

De Dag #189: Wat als je afhankelijk bent van een failliet ziekenhuis? | Wat valt op bij de verkiezingen in Brazilië?

vrijdag 26 oktober 2018, 13:00 uur

Download

Lisa is door een chronische ziekte vaste klant bij MC Slotervaart. Nu het ziekenhuis dicht moet, maakt ze zich zorgen over haar eigen gezondheid. En in Brazilië zijn verkiezingen, het ziet ernaar uit dat de outsider Bolsonaro president wordt. Annelies Beck van de VRT beleeft de verkiezingen in Brazilië van dichtbij, in De Dag vertelt ze wat haar opvalt.

De Dag #188: Waarom onze militairen oefenen in Noorwegen l Waarom zwarte rolmodellen zo belangrijk zijn

donderdag 25 oktober 2018, 12:24 uur

Download

Hoe komen 'onze jongens' straks het beste de militaire oefening in Noorwegen door? Majoor-generaal Frank van Kappen over slapen in een sneeuwhol en plassen in je veldfles.

De Dag #187: Hoe zijn ziekenhuizen zo in de problemen geraakt? l Wat gebeurt er met je als je tbchebt?

woensdag 24 oktober 2018, 11:32 uur

Download

Hoe kan het dat zoveel ziekenhuizen in de financiële problemen raken? NOS-redacteur Rinke van den Brink legt dat uit. En longarts Wiel de Lange vertelt over de dagelijkse praktijk in 'zijn' tbc-kliniek.

De Dag #186: hoe Nederlandse Marokkanen lobbyen voor prijs protestleider | Erdogan en zíjn omgang met journalisten

dinsdag 23 oktober 2018, 13:50 uur

Download

Betere zorg, meer werk en minder onderdrukking. Dat zijn de eisen van de Riffijnse protesten in Marokko, die twee jaar geleden begonnen na de dood van een visverkoper. De 'eenvoudige' Nasser Zefzafi groeide in korte tijd uit tot de leider van de beweging, werd opgepakt en veroordeeld tot een lange gevangenisstraf. Donderdag bepaalt het Europees Parlement of hij de politiek beladen Sacharovprijs wint. De protestleider behoort namelijk tot de drie genomineerden. De lobby voor zijn nominatie begon bij de Nederlands-Marokkaanse Hossnia, die met medestanders Europarlementariërs bestookten om voor Zefzafi te stemmen. Dat bleek geen eenvoudige klus, want voornamelijk uit Frankrijk en Spanje klinkt de vrees dat de EU met Zefzafi's nominatie Marokko tegen zich in het harnas werkt. Hossnia, die niet herkenbaar in de openbaarheid wil verschijnen, vertelt in podcast De Dag over haar strijd voor de Riffijnse leider. Turkije pakt groot uit met de zaak van de vermoorde Saudische journalist Khashoggi. Het geeft Astrid van Unen van de Stichting Röportaj een wat wrang gevoel dat juist dit land zich als beschermheer van de waarheid opgesteld. "'Opruiing' of 'propaganda voor terreur': Turkije is heel creatief in het aanklagen van journalisten."

De Dag #185: 'Curaçao geeft gevluchte Venezolanen geen hulp' | Hoe Nieuwsuur het Chroom-6-schandaal ontdekte

maandag 22 oktober 2018, 13:00 uur

Download

De Venezolaanse Marienny heeft geen afscheid van haar ouders kunnen nemen, voordat ze de ellende en honger in haar land ontvluchtte en de oversteek naar Curaçao maakte. Daar werd ze opgesloten en bleek nergens recht op te hebben. "Ik ken geen enkele Venezolaan die hulp krijgt van Curaçao." Art Rooijakkers, ambassadeur van Stichting Vluchteling, is net terug van Curaçao en is geschrokken over de situatie op het eiland, dat onderdeel is van het Koninkrijk der Nederland. Ook hoor je Nieuwsuur-journalist Machteld Veen over haar ontdekking dat Defensie verf gebruikt waar dubbel zoveel van de kankerverwekkende stof chroom-6 is verwerkt als in de oude verf. 

De Dag #184: Deze journalist sprak Khashoggi en legt uit wie de Saudische kroonprins is

vrijdag 19 oktober 2018, 11:43 uur

Download

Deze journalist sprak Khashoggi en legt uit wie de Saudische kroonprins is | Hoe ver gaat de liefde voor limited sneakers en hoe werkt de opmerkelijke handel erin.

De Dag #183: Hoe aardig de brexit-Britten nog voor buitenlanders zijn | 'Silly walk' in Spijkernisse

donderdag 18 oktober 2018, 12:02 uur

Download

Hoe aardig de brexit-Britten nog voor buitenlanders zijn | 'Silly walk' in Spijkernisse

De Dag #182: Waarom donorkinderen willen weten wie ze zijn | Hoe Nederland uit kon groeien tot hét danceland

woensdag 17 oktober 2018, 11:22 uur

Download

Voor mensen zoals Ties moet het goedkoper worden om hun biologische vader te vinden. In De Dag praat hij over wat het betekent om niet te weten wie je vader is, want in Ties' leven nam dat nog een verrassende wending. En voor dance moet je in Nederland zijn. Atze de Vrieze dook in de geschiedenis van dance; hoe kon Nederland hét danceland worden?

De Dag #181: Hoe vind je als oud-politicus nieuw werk? l De geheime betekenissen van de Nachtwacht

dinsdag 16 oktober 2018, 11:15 uur

Download

Is het 'meisje met de kip' je wel eens opgevallen op de Nachtwacht? Na deze Nachtwachtles van Rembrandtdeskundige Ernst van de Wetering ken je alle verborgen betekenissen van het schilderij. En Hans Boer van Van Ede en Partners vertelt hoe je als oud-politicus nieuw werk vindt. Want dat blijkt niet altijd even makkelijk.

De Dag #180: Wat maakt de Belgische verkiezingen anders dan de Nederlandse? l Wat Arabische influencers beweegt

maandag 15 oktober 2018, 11:47 uur

Download

'Nederbelg' Sebastiaan Wijsman legt uit hoe de Belgische gemeenteraadsverkiezingen verschillen van de Nederlandse. En we spreken NOS-redacteuren Sheily Belhaj en Oumaima Abalhaj over Arabische influencers.

De Dag #179: 'Begeleiding bij onderduiken van burgemeester moet beter' | Waarom k-popband BTS zo'n succes is

vrijdag 12 oktober 2018, 11:46 uur

Download

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen is ondergedoken wegens bedreigingen aan zijn adres. "Dat zijn even lastige dingen waarmee je moet omgaan", volgens hem. Fons Jacobs, oud-burgemeester van Helmond, weet hoe het is. Hij vertelt in De Dag hoe hij in 2010 plots moest onderduiken. Hij voelde zich niet goed begeleid door de betrokken instanties. "Het enige advies was: ga naar een hotel in een andere gemeente!" De Koreaanse K-popband BTS geeft morgen een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Tickets ervoor gingen binnen een half uur voor honderden euro's over de toonbank. Kimberly Waldschmidt is een groot fan en weet precies wat de gelikte muziek zo populair maakt: het is tot in de puntjes geperfectioneerd.

De Dag #178: oud en een coming out, zo lastig is dat | De hoekjes en gaatjes van het Binnenhof

donderdag 11 oktober 2018, 12:25 uur

Download

"Homo's moeten maar op een andere planeet gaan wonen!" Oudere lhbt'ers in verzorgingstehuizen hebben het vaak moeilijk, merkt Eveline van de Putte. Zij schreef Stormachtig Stil over zogeheten roze ouderen en reist langs zorgcentra om over het onderwerp te discussiëren. Op deze coming out day vertelt ze over strubbelingen die oudere lhbt'ers ervaren.  Vanaf volgend jaar kunnen alle scholieren een bezoek brengen aan de Tweede Kamer. Minister Van Engelshoven van Onderwijs trekt daar bijna vijf miljoen euro voor uit. SGP-voorlichter Menno de Bruyne zou ze graag rondleiden. Hij kent namelijk bijna elk hoekje en gaatje van het Kamergebouw en neemt ons alvast mee op een rondleiding.

De Dag #177: Heb je het als jonge fractieleider moeilijker? | Hoe gaan journalisten te werk in het rampgebied Sulawesi?

woensdag 10 oktober 2018, 12:00 uur

Download

Is Rob Jetten (31) te jong om D66-fractieleider te zijn? Onzin, vindt Hans Wiegel. Hij werd op 30-jarige leeftijd VVD-fractieleider. En journalisten op Sulawesi proberen te roeien met de riemen die ze hebben. Verslaggever Jeroen de Jager vertelt.

Hoe vrij is koning Willem-Alexander? l Waarom het registreren van doodgeboren kinderen belangrijk is

dinsdag 9 oktober 2018, 12:04 uur

Download

Koning Willem-Alexander haalde binnen- en buitenlandse media met zijn Brexit-uitspraken. Wat mag een koning eigenlijk wel en niet (zeggen)? Koningshuis-verslaggever Karin Alberts schuift aan in de studio. En Natasja Geyteman legt uit waarom het voor haar en andere ouders zo belangrijk is om hun doodgeboren kindjes te registreren. Presentatie: Lara Rense.

De Dag #175: waar zijn we met #MeToo naar op zoek? | 'Geen enkel G20-land ligt op koers qua klimaatbeleid'

maandag 8 oktober 2018, 12:51 uur

Download

Een jaar geleden werd filmproducent Harvey Weinstein door zijn eigen bedrijf ontslagen, nadat enkele dagen eerder een orkaan van verhalen over zijn seksueel ongepaste gedrag was losgebarsten. Het leidde tot een wereldwijde discussie over wat wel en niet geaccepteerd gedrag is. Met René ten Bos, Denker des Vaderlands, filosoferen we wat #MeToo ons gebracht heeft. "Het gevaar is dat we verveeld raken." Waarschuwingen voor klimaatverandering, daar raak je misschien ook verveeld van. Vandaag roepen vooraanstaande klimaatwetenschappers op om niet eerder vertoonde maatregelen te nemen om de opwarming van de aarde te beperken. Yvo de Boer, voormalig secretaris-generaal van het VN-klimaatbureau, is heel benieuwd of dat gaat lukken. "Geen enkel G20-land ligt op koers."

De Dag #174: Wat is er zo fijn aan Leidsche Rijn? | Hoe handelden de Russische OPCW-hackers?

vrijdag 5 oktober 2018, 11:20 uur

Download

De Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn bestaat twintig jaar. Daar praten we over met bewoonster Marieke Dubbelman. Zij schreef als 'Vinexvrouwtje' columns over het leven in de wijk. En hoe slim (of dom) waren de Russische OPCW-hackers? We bespreken de mogelijke scenario's met Willemijn Aerdts. Zij is deskundige inlichtingendiensten en verbonden aan de Universiteit Leiden.

De Dag #173: Waarom we vandaag geen dierendag moeten vieren | Krijgen katholieken in Chinezen meer rechten?

donderdag 4 oktober 2018, 12:55 uur

Download

Het is dierendag, de dag waarop we onze katten en honden verwennen met snoepjes, speciaal voedsel of prosecco. Het bekruipt Milouska Meulens, presentator van Vroege Vogels, een wrang gevoel. "Besef dat we 1200 dieren per minuut slachten!" Ze pleit er daarom voor om elke dag dierendag te vieren en bovendien niet alleen aan je huisdier te denken. Bijzondere gasten in het Vaticaan deze week: twee Chinese bisschoppen bezoeken er de synode. Dat leek lange tijd ondenkbaar, want in 1949 werd de Rooms-Katholieke Kerk in China verboden. De Chinese katholieken hebben daardoor geen eenvoudig leven, vertelt NRC-correspondent Garrie van Pinxteren in De Dag.

De Dag #172: Waarom bedrijven zoveel spullen weggooien l De mannen achter kinderpornofora

woensdag 3 oktober 2018, 11:28 uur

Download

Retaildeskundige Bas van der Krogt legt uit waarom in Nederland jaarlijks 1.2 miljoen kledingstukken de shredder ingaan. Journalist Tom Kleijn vertelt hoe hij en zijn redactie kinderpornofora onderzochten.

De Dag #171: Waarom sommige Belgen niet in democratie geloven | Leerlingen kunnen niet terecht met klachten rijschool

dinsdag 2 oktober 2018, 12:07 uur

Download

Een kwart van de Belgische jongeren heeft liever een autoritaire leider dan een democratisch systeem. Dat ontdekte de VRT. Onderzoeker Tomas Coppens legt uit wat er aan de hand is. En leerlingen van duizenden rijscholen kunnen nergens terecht met hun klacht. Jeroen Gortworst van NOS Stories vertelt voor wat voor vuren zij komen te staan.

De Dag #170: Hoe een ambtenaar van Buitenlandse Zaken ngo's intimideerde | Wat Obama een sterke leider maakt

maandag 1 oktober 2018, 12:05 uur

Download

Financieel machtsmisbruik, pestgedrag en seksuele intimidatie. Reporter Radio heeft ontdekt dat een ambtenaar van Buitenlandse Zaken die zich bezighoudt met vrouwenrechten zich hieraan schuldig maakt. Jolien de Vries, journalist bij het radioprogramma, vertelt over het moeizame onderzoek en de cultuur op het ministerie.  Managementgoeroe Ben Tiggelaar is weer bijgekomen van zijn interview met oud-president Obama tijdens een leiderschapsevenement in Afas Live in Amsterdam. Tickets kostten een kleine duizend euro, maar dan kreeg je wel Obama's beste leiderschapstips te horen. Voor wie er niet bij was, vertelt Tiggelaar wat de oud-president zoal uit de doeken deed. 

De Dag #169: Hoe menselijk een rechter mag zijn | De toekomst is leuk, maar ook onheilspellend

vrijdag 28 september 2018, 12:45 uur

Download

Het was een verhoor vol emotie. Brett Kavanaugh, kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof, verdedigde zich gisteren tegen vermeend seksueel wangedrag uit het verleden. Het toont volgens hoogleraar strafrecht en oud-rechter Theo de Roos aan hoe kwetsbaar rechters zijn. "Je kunt je moeilijk overtuigend verdedigen." Verder in De Dag: werken wordt overbodig, autorijden verboden en wapens bepalen zelf wie ze doden. Nieuwsuur-journalist Jane van Laan onderzoekt hoe kunstmatige intelligentie onze toekomst gaat bepalen.

De Dag #168: Wat valt er te regelen op de VN-top? l Dit moet je weten over een nieuw hackwapen van Fancy Bear

donderdag 27 september 2018, 12:11 uur

Download

We spreken met Dave Maasland van ESET. Zijn bedrijf heeft een nieuw hackwapen ontdekt, dat mogelijk afkomstig is van hackersgroep Fancy Bear. En oud-diplomaat Robert Sherry geeft een kijkje achter de diplomatieke schermen van de VN-top.

De Dag #167: Hoe de online onderzoeker steeds belangrijker wordt | Hoe onkreukbaar is Michael van Praag?

woensdag 26 september 2018, 12:59 uur

Download

Twee vrouwen en twee kinderen die worden neergeschoten door militairen in Kameroen. Beelden ervan zijn bekeken door online onderzoekers. Die kunnen een grotere rol spelen bij het oplossen van grote zaken. En Michael van Praag is misschien niet helemaal objectief volgens Duitsland. Hoe zit dat?

De Dag #166: Alles wat je niet durft te vragen over zorgverzekeringen l De matchmakers van de dierentuinwereld

dinsdag 25 september 2018, 11:58 uur

Download

De zorgverzekeraars zijn druk aan het rekenen en hebben bijna allemaal hun premies vastgesteld. NOS-verslaggever Lars Geerts legt uit hoe ons zorgstelsel in elkaar steekt. En we krijgen in een lesje in dieren koppelen van Burgers Zoo.

De Dag #165: Hoe onafhankelijk zijn onze senatoren? l De zoektocht naar het brein achter de IKON-moorden

maandag 24 september 2018, 11:47 uur

Download

Al sinds 2013 waarschuwt een Europees samenwerkingsverband voor de keerzijde van de nevenfuncties die Eerste Kamerleden hebben. Toch verandert er weinig. FTM-journalist Kim van Keeken vertelt waarom. En journalist Marco de Lange neemt ons mee op zijn zoektocht naar de kolonel die in 1982 in El Salvador opdracht gaf om vier Nederlandse journalisten van de IKON te vermoorden.

De Dag #164: hoe houdt de VVD kiezers aan boord? Nieuw seizoen podcast-hit Serial

vrijdag 21 september 2018, 13:26 uur

Download

Met vandaag: hoe houdt de VVD kiezers aan boord? Nieuw seizoen podcast-hit Serial

De Dag #163: hoe trucjes het politieke debat domineren

donderdag 20 september 2018, 12:25 uur

Download

We leren je trucjes om een discussie te winnen. Politiek verslaggever Arjan Noorlander en Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut analyseren de Algemene Politieke Beschouwingen aan de hand van bekende debattechnieken. Zo werd er 'een dode kat op tafel gegooid', 'de gewone man' aangehaald en met grapjes gestrooid. Niet alles pakt even goed uit...

De Dag #162: hoe verovert Glennis Grace Amerika na America's Got Talent? | Waarom het opeens een stuk minder goed gaat met TomTom

woensdag 19 september 2018, 13:26 uur

Download

Met vandaag: hoe verovert Glennis Grace Amerika na America's Got Talent? En waarom het opeens een stuk minder goed gaat met TomTom.

De Dag #161: Zo werkt de Instagrameconomie | Hoe de staat ons geld beheert

dinsdag 18 september 2018, 12:30 uur

Download

Voor veel jongeren is het niet meer een droom om presentator op televisie te worden, maar om influencer te worden op Instagram. Verschillende aanbieders spelen slim in op die wens en helpen die jongeren, tegen betaling, hun droom te verwezenlijken. Een heel leger aan nepaccounts wordt ingezet om jouw account te volgen en je foto's te liken. Binnen een paar seconden heb je een hele fanbase die zelfs reacties onder je foto's zetten. Documentairemaker Nicolaas Veul is geïnteresseerd in de instagrameconomie en zocht uit wie de mensen zijn die volgers kopen, maar ook wie de verkoop mogelijk maken. Zo ontdekte hij dat je overal op het internet volgers worden aangeboden. Op speciale websites, maar ook bijvoorbeeld op Marktplaats. Aan de documentaire wordt nog steeds gewerkt, maar de maker weet nu al waar die uitgezonden gaat worden: Instagram TV. Een dag later zal de documentaire ook op de ouderwetse televisie te zien zijn. Verder in de podcast Waar blijft ons belastinggeld? En de boetes, accijnzen en zo meer? In De Dag doet politiek verslaggever Marleen de Rooy uit de doeken hoe het geld bij de overheid wordt beheerd en hoe het uiteindelijk weer door de ministeries wordt uitgegeven.

De Dag #160: Waarom gaan pestslachtoffers soms zelf pesten? l Overleven in een migrantenkamp op Samos

maandag 17 september 2018, 11:59 uur

Download

De grens tussen pesten en zelf gepest worden is soms flinterdun. Ervaringsdeskundige en anti-pestcoach Bamber Delver legt uit hoe dat komt. En hulpverlener Anouk Theunissen vertelt over de situatie op Samos.

De Dag #159: Vrouwen die imam worden moeten lef hebben | Worden memes verboden?

vrijdag 14 september 2018, 12:00 uur

Download

Ani Zonneveld en Seyran Ates zijn imam en vrouw. Dat komt ze op veel kritiek te staan. Brandpuntplus-verslaggeefster Liesbeth Staats maakte een reportage over de vrouwen. En post je wel eens een meme? Misschien mag dat niet meer. Het Europese Parlement heeft strengere copyrightregels aangenomen. Hoe heet wordt de soep gegeten? We spreken correspondent Thomas Spekschoor en politica Marietje Schaake.

De Dag #158: Hoe maak je van een verkeerscampagne een succes? | Zijn we uitontwikkeld wat smartphones betreft?

donderdag 13 september 2018, 11:39 uur

Download

Vandaag start een grote campagne tegen appen en bellen in het verkeer. Niet voor de eerste keer, want gedrag is moeilijk te veranderen. In België is op indringende wijze aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid. Eddy Klynen van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde vertelt waarom dat wel hielp. En de presentatie van nieuwe iPhones was voor velen een teleurstelling. Staat de innovatie op smartphonegebied stil? Ron Smeets, oprichter van Mobile Cowboys, deelt zijn gedachten.

De Dag #157: de dag dat de beurzen opeens rood kleurden | Hoe je mensen laat afvallen zonder te fatshamen

woensdag 12 september 2018, 13:08 uur

Download

Het kon niet fout gaan, dacht men. Maar toen de grote Amerikaanse bank Lehman Brothers viel, ontstond in no time een snel escalerende financiële crisis. Met economieredacteur André Meinema gaan we terug naar die septemberdag in 2008. "Krijg nou wat, dacht ik. Het was niet één bank, maar een hele domino. Werkelijk alles ging onderuit." Ook antwoord op de vraag: kan het nog eens gebeuren? Bijna de helft van ons is te dik, maar toch zijn Nederlanders over het algemeen tevreden over het eigen gewicht. Met Annemarie Jorritsma, die aan de lijve heeft ondervonden hoe het is om te dik te zijn, bedenken we hoe je mensen motiveert om af te vallen, zonder te gaan fatshamen.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1