Podcast
NTRVPRO

Aantal orgaantransplantaties gedaald sinds uitbreken coronacrisis

foto: bastiaan zuidfoto: bastiaan zuid
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal orgaantransplantaties gedaald sinds uitbreken coronacrisis

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in Nederland, is het aantal uitgevoerde orgaantransplantaties flink gedaald. Transplantatieartsen vrezen dat dit tot extra sterfte zal leiden, schrijft NRC Handelsblad. Kunstenaar Bas Zuiderland is hartpatiënt en noodgedwongen heel goed geworden in wachten.

{podcast audio="127086" caption="#11 - Wachten" }

Sterke daling in april

Vooral in april is een sterke daling te zien, van wel 60 procent. De verklaring hiervoor is nog onduidelijk, maar er lijkt een link met het coronavirus te zijn.

De ziekenhuizen, en vooral de intensive cares, lagen in deze periode vol met coronapatiënten en artsen denken dat veel andere patiënten, en onder hen potentiële donoren, de ziekenhuizen daarom meden. En de organen van overleden coronapatiënten hebben artsen tot nu toe nog niet durven gebruiken.

Artsen vrezen zodoende dat de toch al lange wachtlijsten voor bijvoorbeeld long- en hartpatiënten, zullen leiden tot extra sterfte.

Bastiaan Zuid

Hartfunctie van 13 procent

Wie ook al jaren aan het wachten is op een hart, is kunstenaar Bas Zuiderland. In 2009 ging hij naar het ziekenhuis vanwege zijn longen, maar toen bleek dat hij het aan z'n hart had. "Nog geen tien minuten later zat ik een stoeltje en werd ik naar mijn bed gereden. Mijn hart functioneerde op dat moment nog maar voor 13 procent."

Het is het begin van een lange rollercoaster waarin Bas eindeloos aan het wachten is op een nieuw hart. Maar hoe houd je al die jaren de regie over je eigen leven als lijkt alsof je niks in eigen hand kunt houden? "Ik was onderwerp van het wachten geworden. Maar toen dacht ik: dit klopt niet. Ik moet het omdraaien, ik moet van het wachten het onderwerp maken."

Bas, die altijd veel schilderde, besluit een strip te maken en het wachten te verbeelden.

Bastiaan Zuid

Luister de aflevering Wachten van de podcast Virus Verhalen, waarin Bas noodgedwongen heel goed geworden is in wachten.

Virus Verhalen

Een podcast geproduceerd door Radio Doc voor NPO Radio 1. Presentatie Jair Stein. Concept, regie en montage: Heleen Hummelen. Research, productie en opnamen: Wieky de Boer, Kika Booy, Jesper Buursink en Renet Ponsen. Aanvullende opnamen: Misha Koole. Productie en PR: Liza Titawano. Eindredactie Ottoline Rijks.

Ster advertentie
Ster advertentie