Podcast
WNL

Veteraan vertelt over heli-crash in Afghanistan: 'De laatste kogel is voor jezelf'

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Veteraan vertelt over heli-crash in Afghanistan: 'De laatste kogel is voor jezelf'

De helikopter is geraakt door de Taliban, waar moet je landen? Veteraan Dominique Schreinemachers (36) vertelt over angst en doorzettingsvermogen in de speciale WNL-Podcast Veteranen Oog in Oog.

Helikopterpiloot Dominique vloog in een Cougar-helikopter over de 'belly-button', een gebied waar de Taliban actief was. Toen de heli langs een rotskam vloog, werden ze ineens geraakt door een raket.

Waar landen?

"Ik heb twaalf minuten gedacht dat ik dood zou gaan", vertelt ze. "Ik had altijd een hoofddoekje in mijn linkerbeenzak zitten. Dat heb ik ook een stukje omhoog getrokken want ik dacht: als ik op de grond kom, gaan ze ons binnen een uur vinden."

Belangrijk was om te bedenken waar de noodlanding het best kon worden voltrokken.

"Ik was continu bezig met: als ik neerga, waar kan ik dan het beste neerkomen? Is een op vlakte het beste, omdat het dan langer duurt voordat ze bij je zijn en je langer om je heen kan schieten. Aan de andere kant had ik tien passagiers bij me die ook mee moeten. Zijn die getraind? Weten die wat ze moeten doen? Misschien kan je beter bij een rotspartij landen waar je achter kan gaan zitten."

Laatste kogel

In handen vallen van de vijand, voelde voor haar niet als een optie. "Je moet je bedenken: als je gepakt wordt door de Taliban, weet je niet wat er met je gebeurt. We zeiden toen, een beetje gekscherend maar toch ook wel gemeend, dat de laatste kogel voor jezelf is. “Eén ding weet je zeker: de Taliban gaat je niet meer netjes terugbrengen naar je moeder. Die gaan een heel lelijk filmpje maken waarschijnlijk."

Je als militair instellen op wat je kan gaan meemaken aan het front, is volgens Dominique eigenlijk niet te doen: "Ik denk dat geen enkele militair zich van tevoren echt kan realiseren hoe je gaat denken als je op uitzending bent. En zeker niet hoe je reageert in een echt oorlogsgebied zoals we in Afghanistan hadden."

Benieuwd naar de indrukwekkende verhalen van Dominique en andere veteranen? Luister de podcast Veteranen Oog in Oog terug.

Ster advertentie
Ster advertentie