Podcast

Schinkelshoek: ‘Positie Buma in geding bij twee slechte verkiezingsuitslagen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schinkelshoek: ‘Positie Buma in geding bij twee slechte verkiezingsuitslagen’

Als CDA-leider Buma bij de komende Provinciale Staten-en Europese Verkiezingen slecht scoort, dan komt zijn positie als lijsttrekker in gevaar. Dat zegt voormalig campagnestrateeg en politicus Jan Schinkelshoek in de nieuwe podcast Stamtafel Den Haag.

{podcast audio="78118" caption="#1 Buma als taai reptiel" }

Hij reageert daarmee op de koers die het CDA onder Buma is ingeslagen. Op het congres van zaterdag werd duidelijk dat de CDA-achterban zich roert en de harde lijn wil verschuiven. Volgens een deel zou het CDA ‘te rechts zijn’ en op bepaalde onderwerpen ‘nauwelijks afwijken van de PVV, VVD, of het FvD’. Volgens de NRC wist Buma zijn positie op het nippertje te redden, door bij te draaien in de kwestie van het kinderpardon.

“Bij iedereen die lang in de politiek zit speelt de vraag over de houdbaarheidsdatum een keer op. In de peilingen ziet het er naar uit dat het bij de komende verkiezingen een all time low gaat worden. Ver onder het dieptepunt van 2012”, zegt Jan Schinkelshoek, ‘de man van 54 zetels’ en de slogan ‘Laat Lubbers z’n karwei afmaken’. Hij was de campagnemanager van CDA-lijsttrekker Ruud Lubbers bij de Tweede Kamerverkiezingen in 1986, door zijn gigantische verkiezingswinst gold hij als ‘het 55e Kamerlid’.

Buma’s positie in gevaar?

“Of er sprake is van een leiderschapscrisis weet je pas in de zomer. Als het CDA het de komende twee verkiezingen slecht doet, dan heeft hij een probleem”, zegt Schinkelshoek, “maar onderschat Buma niet, hij is een taaie reptiel, om Van Agt te citeren, die zei dat ooit over zichzelf. Hij is in staat om allerlei tegenslagen te overwinnen.”

Post PVV-trauma?

“Wat meespeelt is dat de samenwerking met de PVV in 2010 tot een onverwerkt verleden behoort en diepe wonden heeft geslagen”, zegt Schinkelshoek. Bij de daaropvolgende verkiezingen in 2012 behaalde het CDA een schamele 13 zetels. Buma en Peetoom riepen allebei: ‘dit doen we nooit meer’, maar voor een deel van de partij ‘was de koers die werd uitgezet, de stippellijn die erachter zat, op z’n minst ongemakkelijk’, denkt Schinkelshoek. “Dit speelt weer op.”

In de nieuwe podcast Stamtafel Den Haag bespreken politiek commentatoren Kees Boonman en Sven Kockelmann de stand van de politiek, voorbij de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie