Opinie & Commentaar
AVROTROS

Afschaffen dividendbelasting is een gok voor het kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afschaffen dividendbelasting is een gok voor het kabinet

"Naar mijn beste weten heb ik geen memo over de afschaffing van de dividendbelasting gezien." Woordkeus is alles in Den Haag. Door een WOB-verzoek van onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam werd toch een memo ontdekt. Niet dat de onderzoekers of wie dan ook het document mochten inzien, maar het bestaat dus wel! Een weekend lang hield premier Rutte halsstarrig stand. Niet ieder formatie-A4’tje mag publiek worden, doceerde hij. Het kan verraden welke standpunten partijen innamen tijdens de gesprekken. Die prijsgeven schendt de vertrouwelijkheid van de onderhandelingen en dan krijgen we nooit meer een kabinet, of zoiets.

Nu is Rutte overstag. Een principe is leuk, maar niet als het pijn gaat doen. Op documenten zitten is een vruchtbare bodem voor diep wantrouwen. Open die luiken, dus. Bij de oppositie strooien ze ondertussen kwistig met beschuldigingen van leugen en bedrog. Niet dat iemand daar waterdicht bewijs voor heeft, maar dat is tegenwoordig van ondergeschikt belang.

Positief over afschaffen?

Tegenstanders van de afschaffing van de dividendbelasting gaan ervan uit dat de ambtenaren van Financiën onmogelijk positief konden zijn over het schrappen van een taks die 1,4 miljard euro per jaar oplevert. Te meer het uiterst twijfelachtig is of bedrijven daardoor massaal voor Nederland kiezen. Dus kom maar op met die stukken, gniffelt de oppositie.

Als een bedrijf overweegt zich te vestigen in Nederland of te blijven (zoals Unilever) worden vele factoren gewogen. Afzetmarkt, politieke stabiliteit, infrastructuur, leefklimaat en uiteraard ook het fiscale regime. Dan is het aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders als je over Nederlandse aandelen geen belasting meer hoeft te betalen. Behoud en creëer werk is het heilige geloof van Rutte.

Geloofskwestie

Helaas is er geen enkel bedrijf dat, puur vanwege het afschaffen van dividendbelasting zich in Nederland vestigt. Het kabinet kan daardoor nooit claimen dat het hoofdkantoor van Unilever naar Rotterdam komt vanwege hun fiscale geste. Let wel, dat geldt natuurlijk ook voor het tegendeel. Roepen dat het totaal geen zin heeft is ook niet te bewijzen. Al hebben de tegenstanders een sterk punt in handen door te wijzen op de kosten. 1,4 miljard euro uitgeven zonder garantie op succes, is op zijn minst gewaagd. Heerlijk! Een discussie zonder een bewijsbaar gelijk en daarmee zonder einde. Oftewel, een geloofskwestie.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemde de maatregel eerder dan ook 'een gok'. Ook een adequate omschrijving, dunkt mij. Ik hoop overigens dat het debat verder komt dan harde verwijten en herhaling van al eerder uitgewisselde argumenten. Stop eens tijd in de filosofische vraag of een kabinet mag (beleids)gokken. En nog belangrijker; is ieder beleid in feite geen gok? Ter overweging; leidt iedere extra euro naar onderwijs tot meer en beter onderwijs? En voor de fiscalisten onder ons; als het kabinet gokt, waarom betaalt het kabinet dan geen kansspelbelasting?

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie