Opinie & Commentaar
BNNVARA

Erben en Patrick: Het verlies van Sven Kramer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben en Patrick: Het verlies van Sven Kramer

Het WK Allroundschaatsen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dat was het affiche. Daar had het moeten gebeuren: de tiende wereldtitel van Sven Kramer. In een volgepakt stadion zou het moment daar zijn. En alle grote kampioenen waren aanwezig om het spektakel te aanschouwen.

"Deze blik met de mond open, dat was het al na drie, vier rondjes op de vijf kilometer", vertelt Erben Wennemars terwijl hij de foto van Sven Kramer aanwijst. Het hele weekend zat Erben te kijken en hij gelooft het bijna niet: "De vijf kilometer, bij uitstek de afstand van Sven Kramer, drievoudig Olympisch Kampioen. Maar hij verloor die afstand. Ik heb er 's nachts gewoon slecht van geslapen."

'Topsport is niet te organiseren'

"Alle ingrediënten waren er om hem groter te maken dan hij eigenlijk was. In één keer geen heroïek maar kwetsbaarheid: iedereen keek ernaar, hoe Sven Kramer eigenlijk gewoon mens is." Erben heeft een traantje gelaten. Maar was het nou zielig? Nee, Erben vindt van niet: "Het was eigenlijk wel heel mooi. Dat het niet te organiseren valt, topsport. Het gaat uiteindelijk altijd om de mens Sven Kramer."

Erben Wennemars is elke maandag met een terugblik op het sportweekend te horen tussen half 2 en 2 in De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie