Opinie & Commentaar

Wat is er mis met popmuziek en alcohol weigeren?

foto: Nieuwsuurfoto: Nieuwsuur
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is er mis met popmuziek en alcohol weigeren?

[EO] Geschokte reacties afgelopen week op een reportage van Nieuwsuur over moslimjongeren. De actualiteitenrubriek bezocht een aantal bijeenkomsten waar charismatische moslims, zoals ex-rapper Abid Tounssi en ex-zaalvoetballer Ali Houri vertelden over hun bekering tot een orthodoxe variant van de islam. Popmuziek past daar niet in, net zomin als alcohol. En bij de bijeenkomsten zaten mannen en vrouwen gescheiden.

Arabist Jan-Jaap de Ruiter toonde zich na afloop van de reportage ‘geschokt’. Shockblog Geenstijl was ook, jawel, geschokt. De gemeente Antwerpen verbiedt de lezingen van Tounssi en Houri inmiddels. GroenLinks-Kamerlid Zihni Ozdil stelde zelfs Kamervragen, aan minister Koolmees. ‘Wat vindt u van de indoctrinatie tegen elke vorm van muziek? Bent u het met mij eens dat in een samenleving met een publieke ruimte waar overal muziek te horen is dit neerkomt op een oproep tot segregatie?’

Wie mijn columns en programma’s een beetje volgt, weet dat ik vaak niet enthousiast ben over onderdelen van de islam. Nog helemaal los van het geweld dat regelmatig uit naam van de islam wordt gepleegd, kan ik er niet mee uit de voeten met dat afvalligheid in de islam verboden is, dat joden, christenen en ongelovigen een mindere positie hebben dan moslims hebben binnen de islam, wat bijvoorbeeld blijkt uit het gebrek aan (godsdienst)vrijheid in veel moslimlanden.

Maar soms heb ik ook het idee dat moslims ten onrechte in het verdachtenbankje worden geplaatst. Bijvoorbeeld in dit geval. Waarom zou je er in vredesnaam niet voor mogen kiezen om geen muziek te luisteren? Sinds wanneer is alcohol drinken verplicht in Nederland? Wat heeft dat met integratie te maken?

Integratie is niet: hetzelfde denken en doen als de gemiddelde Nederlander. Integratie betekent niet dat je je mening net zo lang aanpast aan de grootste gemene deler (of de grootste mond) tot iedereen het met iedereen eens is. Integratie is volgens mij dat je gewoon participeert in de samenleving: je (vrijwilligers)werk doen, een beetje normaal met je buren en collega’s omgaan, belasting betalen.

Maar zelfs als je dat niet doet is er weinig aan de hand. Als jij 24/7 met je playstation wilt spelen, je rekeningen betaalt (en je sollicitatiebrieven schrijft), komt niemand je ophalen. Natuurlijk, je zult het niet ver schoppen in het leven. Maar he! Dat mag je zelf weten!

Nederland is een vrij land en dat gaat gelukkig heel ver. Zo ver, dat je zelfs mag vinden dat mannen en vrouwen gescheiden moeten zitten bij sommige bijeenkomsten. Je mag salafist zijn. Er is maar één grens in ons land en dat is de wet: discriminatie is verboden, net als aanzetten tot haat en oproepen tot geweld. Maar verder mag alles! En daar moeten we ontzettend zuinig op zijn.

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie