Opinie & Commentaar

De comeback van Wouter Bos

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De comeback van Wouter Bos

Dat ik het ooit gedurfd heb. Kritiek geven op Wouter Bos. Die razendsnelle formatie in 2012. Twee partijen bijeen brengen die niet bij elkaar horen. Ik had het over een huwelijk zonder liefde en dat van ruilen huilen komt. En hoe heeft Amsterdam dat Medicijnagentschap gekregen? Precies, via ruilen. Of, zoals Wouter Bos zei: "Door een wederzijdse steunruil."

Steunruil, let maar op, in de diplomatieke wereld is het een begrip, maar het gaat school maken. Als jij op mij stemt, dan stem ik de volgende keer op jou, zo werkt het ongeveer. Noem het een veredelde vorm van kwartetten, zoals ook het VVD-PvdA-kabinet tot stand kwam. Voor-wat-hoort-wat, 'jij-krijgt-van-mij-als-ik-van-jou-krijg'.

Hoe heb ik deze speelwijze ooit kunnen bekritiseren. Het is waar, de Partij van de Arbeid verloor bij de laatste verkiezingen 29 zetels, maar het kabinet is op de lijstjes het langstzittende ooit.

Lobbyen

"We hebben gewonnen", staat er op de voorpagina van het AD. Horse race reporting, noemen ze dat, de politiek terugbrengen tot een wedstrijd. Maar cynisme is onterecht. Zo vaak winnen we niet en hier is heel hard voor gelobbyd. Wel grappig trouwens dat nu opeens weer iedereen enthousiast over lobbyen praat. Vorig week kreeg het bedrijfsleven nog de wind van voren omdat het opkwam voor het eigenbelang. En de premier zou zich hebben laten chanteren.

Ik zou zeggen: hoe meer lobby hoe beter, als er maar bij wordt verteld dat alleen de zon voor niets opgaat.

Een grote klapper dus voor Nederland, en dat de hoofdprijs uiteindelijk via loting tot stand kwam, doet niets aan het uiteindelijke resultaat af Jammer is dat de huizenprijzen in Amsterdam-Zuid al meteen extra zijn gestegen. Maar dat is nu eenmaal de prijs voor het winnende lot.

Grappig vind ik dat binnen 24 uur de oppositie in de Tweede Kamer bekendmaakte uitgerekend de farmaceutische industrie hard te willen aanpakken. Verstandig van het progressieve blok deze plannen niet net voor de stemming in Brussel te hebben gelanceerd.

Amsterdam

Wouter Bos, terug. Zou zo maar kunnen. Ik las op Twitter dat hij misschien wel een goeie kandidaat zou kunnen zijn voor het burgemeesterschap van Amsterdam. Na KPMG, waar hij op tijd na allerlei fraudeverhalen weg ging, en de bestuurszetel van het VUmc, zou zo’n nieuwe politieke post zomaar kunnen.

Ik ga het niet voorspellen, maar steunruil en kwartetten, ik kan er voor worden gebeld.

Kees Boonman is politiek commentator van Radio EenVandaag en presentator van het politieke radioprogramma Kamerbreed.

Ster advertentie
Ster advertentie