Opinie & Commentaar

Gezond verstand

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Gezond verstand

[AVROTROS] Dat sport een vrij belangrijke bijzaak in het leven is, draag ik al een jaar of vijftig uit. Van mijn opa en mijn vader geleerd denk ik, en via voortschrijdende kennis en gevoel uitgebouwd tot een zekerheid.

Neen, ik kan en zal geen wetenschappelijke beschouwingen op u loslaten. Noch zal ik u tegemoet treden met een geheven vingertje van 'let op, ik heb gelijk'.

Een nuchter nadenkend mens ziet en voelt nu hoe we, de mensheid, het even niet weten en dat we, de mensheid, eerst maar de regie op het normale, dagelijkse leven moeten zien terug te krijgen.

'Opmerkelijke hiccups'

Dat er dan weer tegen een bal geschopt wordt, en dat er weer mannen en vrouwen hard kunnen fietsen, of een bal in een netje gooien is van later zorg. Toch zaten er de afgelopen dagen, weken, nog wel wat opmerkelijke hiccups in verhalen uit de sportwereld. Een greep:

  • Waarom voetbalde men in Rusland, Wit-Rusland en Turkije vrolijk door, terwijl alle andere competities in Europa op slot waren gedaan? Ik begreep van een kennis dat boze toeschouwers die niet bij Galatasaray-Besiktas naar binnen mochten, de schuld aan de westerse wereld gaven. Corona behoorde toe aan juist die wereld, en niet in Istanboel. Opmerkelijk.

  • Waarom was de Franse profbasketballer Rudy Gobert, van de Utah Jazz, zo ongelofelijk stom om als teken van grap na afloop van zijn interview met de aanwezige persmensen zijn handen over al hun opnameapparaten en microfoons te halen? Twee dagen later werd bekend dat Gobert de eerste NBA-speler was die 'positief' was. Weer een dag later ging hij diep door het stof in de Amerikaanse pers met excuses. En weer twee dagen later doneerde hij een half miljoen dollar aan een instantie die zich inzet voor coronaslachtoffers.

  • Waarom fietsen kleine groepjes wielrenners deze dagen heerlijk door de vrije natuur, maar wel in een hecht peloton, schouder aan schouder, bips tegen neus?

  • De Belgische wielerformatie Deceuninck-Quich-Step liet op 19 maart via haar PR-afdeling een tekst op de wereld los die luidde: "Our riders have a message for the fans in these difficult and trying times, when it’s important to stay safe, take care, think of others, and remain confident beter days will come."

    Op het eerste oog een sympathieke daad nietwaar? Ik zag Julian Alaphilippe zeggen: "Hello everybody, I know it’s a really hard time for everyone, at this moment. I just want to wish you all the best. We have to stay hard."

    Nogmaals: aardig, maar stel dat alle wieler-, voetbal-, handbal-, hockey-, basketbal- en volleybalploegen van alle topcompetities ter wereld ons allen deze wensen gaan toesturen? Nou gebeurt dat niet, maar ik zou wel graag willen weten wat de achterliggende gedachte van deze goed gesponsorde wielerploeg was om dit te doen?

    Goodwill kweken? Compassie hebben met anderen? In contact te blijven met hun renners? Ook hier: opmerkelijk zonder het af te wijzen.
  • Goede, begrijpelijke woorden van automens Jan Lammers in een reactie op het afgelasten van de Grand Prix in Nederland. Je zag de kleine pijn bij de kleine man op zijn gezicht, maar zijn woorden vielen goed en waren oprecht. En hoe anders waren de berichten niet toen, een week geleden nog maar, de Australische organisatoren van die Grand Prix, zo leek het, coûte que coûte hun feestje wilden laten doorgaan en een sterk optreden van Lewis Hamilton ineens een kentering in hun gedachten bracht. Terug naar Lammers: je kon de teleurstelling letterlijk van zijn gezicht afscheppen, en toch hield hij zich goed.

  • Een merkwaardige reactie van basketbalgodheid LeBron James die, in de eerste dagen van de mondiale uitbraak, stelde dat hij het spelen van wedstrijden zonder publiek niet zag zitten. Hij bedankte voor die eer en stelde dat hij er juist was om zijn sportieve kunstjes voor een groot publiek te tonen. Hij zou dan niet spelen.

    Na de totale lockdown van de NBA-competitie haalde James zijn keutel schielijk terug. Hij had het een en ander verkeerd begrepen. Oef, was dat werkelijk zo?
  • Uitstel of afgelasting van de Olympische Spelen in Tokio zou een miljardenverlies betekenen voor het IOC, maar volgens president Thomas Bach speelt dat geen rol in de overwegingen van zijn organisatie. Pinoccio, zou ik zeggen.

  • Nadat twee spelers van de Los Angeles Lakers 'positief' getest waren, verbood de NBA de wel toegestane individuele trainingen in de thuishal verder door te laten gaan. LeBron James twitterde: "Stay safe everybody and God Bless!!!!"

    Ook hij moest nu in quarantaine.
  • Alfred Schreuder, coach van Hoffenheim, zette op 20 maart vraagtekens bij het feit dat Duitse Bundesliga clubs wel doorgingen met collectieve trainingen. Punt voor Schreuder.

  • Het aanbod van tennisser Robin Haase om op kinderen te komen passen bij families waar dat nodig is of was, deed goed/grappig/sympathiek/een pietsie geforceerd/sociaal/onverwacht/bijzonder aan. De enige vraag: moet dat naar buiten komen? Op donderdag 19 maart had hij zijn eerste ‘klanten’.

  • De leiding van Roland Garros, tennis op gravel in Parijs, liet weten het toernooi van eind mei naar begin september te hebben verplaatst. Mij lijkt: de arrogantie van een grote rijke organisatie. Niemand was hierover ingelicht, noch mensen van de WTA of ATP of de spelers- en speelsterorganisatie. Dat er in september in vele andere steden over de wereld toernooien gepland staan, maakte de Fransen niets uit. Conclusie? Arrogantie van de macht, lijkt me zo toe.

  • Het feit dat de Franse wielerwedstrijd Paris-Nice ingekort werd met één dag, was opvallend. De burgemeester van Nice wilde die wielerwedstrijd niet in zijn stad toelaten. Het was opvallend dat alle andere wielerkoersen in die dagen direct afgelast werden, maar dat 'zonnekoning' Christian Prudhomme zijn ASO-speeltje door liet gaan.

    Weliswaar met aangepaste maatregelen, namelijk geen publiek bij start en finish, maar wel met een peloton van negentig renners; mannen die gedurende vele kilometers dagenlang naast elkaar koersten. Hoogst opmerkelijk!

  • Het niet laten doorgaan van het 'Holland Heineken Huis' in Olympisch Tokio, als dat überhaupt doorgaat, was/is een zeer verstandig besluit. Verder bijt ik daaromtrent mijn tong af.

  • Waarom werd er in London Pré-Olympisch gebokst? Op enig moment, voordat de finales gebokst waren, werd er toch een streep door gezet. Wie nam die beslissing? En waarom toen wel?

  • Heeft u afgelopen week ook lekker de halve marathon van het Britse Bath gelopen? Liefst 6200 mensen renden mee; hen was voorgehouden dat infectiegevaar miniem was. Strange, isn’t it? Of was het "eerst Bath gezien en gelopen hebben en dan…?"

  • Om met een vrolijke noot te eindigen. Zlatan Ibrahimovic richt zich tot de wereld: "Als het virus niet naar Zlatan komt, komt Zlatan naar het virus’." Grappig, uitdagend, opmerkelijk, typerend voor de mens Zlatan. Hij doneerde meteen geld voor het goede doel en riep alle sporters op hem te volgen.

Dat was een korte bloemlezing over de kronkels binnen Sport en Corona.

Overrijpe tomaten

Rest me nog één opmerking. In deze idiote wereld waarin we thans leven, waar we van de ene emotie naar de ander worden geleid, waar velen ineens weer Albert Camus’ La Peste gaan lezen, waarin angst en vertwijfeling hand in hand gaan, bestaat het dat minvermogenden in Putten in Nederland inbreken bij thuiszorginstelling Icare en psychologenpraktijk PPP om er mondkapjes en antibacteriële gel te zoeken en te ontvreemden.

Daar hield bij mij werkelijk alles op. Mocht de politie de dief of dieven vinden, is het dan mogelijk om dit mens of deze mensen op de Dam in Amsterdam enige dagen aan de fysieke schandpaal te klinken? Zo’n mooie ouderwetse: hoofd en handen door de gaten, ketting om de enkels. Zodat wij er met z’n allen, als we werkelijk buiten mogen komen, langs kunnen lopen, met rot fruit in de hand en dan kunnen doen wat we allen voelen.

Ik ben boven de zeventig en ga morgenochtend om zeven uur naar de super en zal een kilo overrijpe tomaten extra vragen en volgaarne afrekenen. Met mijn pasje.

PS. Mensen van boven de zeventig dienen wel om halfzes in de ochtend wakker te worden, zich snel(!) aan te kleden en redelijk vlug naar de buurtsuper te lopen. Wie heeft dit tijdslot bedacht?

Ster advertentie
Ster advertentie