Opinie & Commentaar
AVROTROS

Geitenpaadje

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geitenpaadje

Wie wil weten waar de wrijving en het vuur zit in onze samenleving heeft met Twitter een krachtig meetinstrument in handen. Verrassend genoeg moest de Pieten-discussie het vorige week in mijn tijdlijn afleggen tegen een andere boosmaker: het Pact van Marrakesh, een internationale intentieverklaring over migratiebeleid.

De woede werd deze keer 'uitgelokt' door ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers. In een uitzending van EenVandaag waarschuwde hij voor een tweede multicultureel drama door de komst van groten getale Oost-Europeanen. Hij wil daarom de instroom beperken en integratie bevorderen. Genoeg reden om Segers een huichelaar, een ophitser, een hypocriete engnek en nog veel meer te noemen. Maar het geluid dat het hardst galmde in de gangen van Twitter, was dat de ChristenUnie-leider zich op het enige echte probleem moet richten. Geen Polen dus, maar Afrikanen en moslims, die door het #pactvanmarrakesh een lift naar Europa krijgen.

Tot een paar weken geleden was dit pact voor velen een onbekend VN-document, geen debat in ons parlement waard, een hamerstuk. Forum voor Democratie en de PVV zien de verklaring als een bedreiging en hebben het met succes op de politieke agenda gekregen. Het pact mag dan officieel niet juridisch bindend zijn, maar die malle rechters in ons land zijn niet te vertrouwen, is de vrees. Kijk maar naar de Urgenda-klimaatzaak. Scherp!

'Compact'

Toch verzekeren alle juristen dat die angst echt ongegrond is. Zo betreft het geen verdrag, maar een 'compact'. Volgens deskundigen een soort handleiding voor (onervaren) landen die te maken krijgen met een vluchtelingenstroom. Waar meermaals kraakhelder in staat dat landen soevereiniteit over hun migratiebeleid behouden. Toch snap ik het wantrouwen wel. De tekst ademt de sfeer uit van een VN-verdrag vol hoogdravende doelstellingen met veel rechten voor migranten en veel inspanningsverplichtingen voor ontvangende landen. Wie massale migratie vreest en de huidige politieke elite wantrouwt, wordt knap onrustig van de ruim dertig pagina's beleidproza vol juridisch jargon. Wel een erg vreemde en officiële handleiding.

Aanvankelijk deed premier Rutte nog luchtig. Nu ziet hij het politieke risico voor zijn VVD haarscherp. Daarom is staatssecretaris Harbers aan het werk gezet om een juridische analyse van het document te maken. Dat duurt inmiddels zo lang dat je er achterdochtig van wordt. Maar, zo is mij bezworen, dat komt niet doordat ambtenaren na herlezing ineens wel verregaande juridische gevolgen ontdekten. Nee, het ministerie wil gewoon alle vragen zo helder en gedegen beantwoorden, dat er geen ruimte voor twijfel overblijft. Nog even geduld.

Wantrouwen is in

Maar wat er ook in die analyse staat, de weerstand zal niet verdwijnen. Want wantrouwen is enorm in. Dus zit Rutte klem. Zo steunt coalitiegenoot D66 het pact van harte. De partij wil niet dat Nederland in het rijtje van weigeraars terecht komt. Sta je daar met goed fatsoen tussen Donald Trump en Victor Orbán.

Het handboek 'geitenpaadje' is dus weer uit de boekenkast gehaald. Onze premier zoekt deze keer een paadje, waarbij Nederland meedoet aan het pact van Marrakesh, andere Europese twijfelaars het ook aandurven en de rechtse kiezer gerustgesteld wordt. Dat geitenpaadje bestaat niet, maar toch gaat Rutte hem vinden. Iets met een inlegvel, een post-it of wat gekrabbel op een servet. Iedereen in verbijstering achterlatend. En door!

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie