Opinie & Commentaar
AVROTROS

Burgers vs. bedrijfsleven

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgers vs. bedrijfsleven

Burgers winnen de verkiezingscampagne, bedrijven de formatie. Dat is heel kort door de bocht de conclusie van het proefschrift van econoom Wimar Bolhuis. Je voelt de bui al hangen. Het winnen van de formatie is veel belangrijker, want dan worden de prijzen verdeeld.

Terwijl de burger de laatste verkiezingsfolders naar de papierbak zeult, komt de lobby van het bedrijfsleven op stoom. Geruisloos en uiterst effectief. Het hebben van het telefoonnummer van de premier is dus meer waard dan de verkiezingsuitslag. Cynisch, maar waar. Om te zorgen voor een 'level playing field' tijdens de volgende formatie overweeg ik het nummer van Mark Rutte te openbaren.

Vestigingsklimaat

Ondertussen sla ik het verkiezingsprogramma van de VVD nog eens open. Verrek, daar staat het onder het kopje 'vestigingsklimaat': "Nederland moet een aantrekkelijk land zijn met lage belastingen." De VVD maakt die belofte waar door te pleiten voor een verlaging van de vennootschapsbelasting van 700 miljoen euro. Maar wacht eens even. Verderop verhoogt de VVD de lasten met een zelfde bedrag door beperking van de renteaftrek voor bedrijven. Sterker nog, onderaan de streep van het liberale program mag ondernemend Nederland 2,7 miljard aftikken. De burger krijgt bijna 15 miljard euro belastingvoordeel in het vooruitzicht gesteld.

Na een recordlange formatie eindigt de burger met een lastenverlaging van 5,2 miljard euro. Ook leuk, maar fors minder dan beloofd. Bedrijven hoeven slechts 100 miljoen af te tikken. Zie hier het gelijk van Bolhuis bevestigd. Ten opzichte van het VVD-verkiezingsprogramma krijgt de burger een krappe 10 miljard minder dan beloofd en het bedrijfsleven ziet een rekening van 2,6 miljard euro verscheurd worden.

Nog vreemder

Het wordt nog vreemder. Het in geen enkel verkiezingsprogramma staande voorstel om de dividendbelasting af te schaffen is na de heroverweging ingeruild voor een ongekende verlaging van de vennootschapsbelasting. Ook die maatregel stond nergens aangekondigd. Een voorbeeld. De VVD beloofde de eerste schijf van de vennootschapsbelasting (vpb) te verlagen van 20 naar 17 procent. Minder geld afdragen over de eerste paar ton winst dus. Voor iedere euro extra winst wilde de liberalen de vpb handhaven op 25 procent.

Waar staan we nu? De eerste schijf zakt naar 15 procent en de tweede schijf naar 20,5 procent. Nogal spectaculair. Moet gezegd, dat in het regeerakkoord al een verlaging van de vennootschapsbelasting aangekondigd werd die verder ging dan alle vier de coalitiepartijen bepleitten. Maar nu komt er nog een flinke schep bovenop. Daarmee eindigt het bedrijfsleven per saldo met een lastenverlichting. Wonderlijk.

Maar niet al te zuur doen. Ons belastinggeld lekt niet meer weg naar anonieme buitenlandse aandeelhouders, maar komt terecht bij ons eigen bedrijfsleven. Dat is in ieder geval goed voor het oranjegevoel. Daar zou het Centraal Plan Bureau plannen ook eens op moeten doorrekenen. Hadden we die gekkigheid met die dividendbelasting nooit gehad.

Fiscale fruitmand

Enfin. De strijd is over, want ongetwijfeld gaat de coalitie eensgezind achter het nieuwe pakket staan. "Dit is pure winst voor het midden- en kleinbedrijf", klinkt het al unisono. "Jongens even geen uitspraken meer over meloenen doorslikken." Nee. Lieve bakker en slager, deze prachtige fiscale fruitmand wordt u aangeboden door het kabinet en de complete coalitie. En gelieve geen kritische vragen over nut en noodzaak van deze megakorting.

Laten we als burgers scherp zijn bij de volgende ronde: de verdeling van de klimaatrekening. Ik hou het nummer van Rutte nog even voor me. Want timing is alles bij een goede lobby.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie