Onderzoek
KRO-NCRV

Studenten ontevreden over voorlichting buitenlandstages

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten ontevreden over voorlichting buitenlandstages

Een op de drie HBO-studenten die stage heeft gelopen in het buitenland, is ontevreden over de voorlichting van de opleiding. Dat blijkt uit een enquête van Reporter Radio. De Vereniging Hogescholen zegt in een reactie dat het de resultaten van die enquête zal aankaarten bij haar leden.

Belang van buitenlandstages

Jaarlijks gaan duizenden HBO-studenten naar het buitenland om stage te lopen. Het wordt gezien als een leerzame ervaring en goed voor de internationale vaardigheden van een student. Die internationale vaardigheden zijn belangrijk in de huidige arbeidsmarkt, leggen Jora de Jong en Rhea van der Dong uit. De Jong bemiddelt al sinds 2000 tussen studenten en stagebedrijven op Curaçao. Van der Dong komt als voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) op voor de belangen van studenten.

Maar studenten zijn niet te spreken over de begeleiding die ze krijgen van hun opleiding. Een op de drie studenten vindt dat ze niet goed voorgelicht zijn over cultuurverschillen en risico’s in het land waar ze stage liepen. Vijftien procent van de studenten zegt zich zelfs in de steek gelaten te voelen door de opleiding. Een kwart van de studenten zegt minder contactmomenten te hebben met de opleiding dan voorgeschreven in de stagegids of van tevoren afgesproken.

In de steek gelaten

Quote

Die begeleiding was echt verschrikkelijk

Studente Hogeschool Rotterdam

"Die begeleiding was echt verschrikkelijk", zegt een studente van de Hogeschool Rotterdam die stage liep in Afrika. Ze gaat verder: "Ik heb zoveel mails gestuurd toen ik daar zat. Ik kon ook niet even naar school toe om te vragen of ze me konden helpen. Ik voelde me in de steek gelaten. Hoeveel moeite kan het zijn om de begeleiding te geven die nodig is? Dat is als stagebegeleider toch je werk?"

In de enquête van Reporter Radio scoort de Hogeschool Rotterdam bovengemiddeld slecht. Bijna de helft van de studenten vindt dat er geen goede voorlichting is geweest en bijna dertig procent zegt zich zelfs in de steek gelaten te voelen door de Hogeschool Rotterdam tijdens de stage in het buitenland. In een reactie op de genoemde enquête-uitslagen zegt de Hogeschool Rotterdam dat ze het signaal van de studenten serieus nemen en nader onderzoek zullen doen om te kijken hoe ze bestaande stage-activiteiten kunnen verbeteren.

Zondagavond om 19.00 uur in Reporter Radio worden de enquête-uitslagen besproken en zijn Jora de Jong van het Curaçaose stagebureau Wereldstage en Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) te gast.

Ster advertentie
Ster advertentie